Huidige droogte in Spanje dreigt de duurste van de geschiedenis te worden

door admin
Huidige droogte in Spanje dreigt de duurste van de geschiedenis te worden

De Coördinatie van Landbouworganisaties (COAG) heeft aangegeven dat de droogte vrijwel alle gewassen aantast en zich uitstrekt over het gehele Spaanse grondgebied. Zeer zorgwekkend zijn de onomkeerbare verliezen aan 5 miljoen hectare drooglandgraan, een stijging van 1,5 miljoen hectare ten opzichte van medio april.

Lees ook: Boeren in Spanje: er zal minder eten zijn en het wordt duurder

Wekelijks gaat zonder regen bijna honderdduizenden hectare graan verloren. In sommige regio’s, zoals Andalusië, Extremadura, Castilla La Mancha, Murcia en Aragón, wordt de oogst van gewassen zoals tarwe en gerst al als 100% verloren beschouwd.

Impact op veeteelt

Het ontbreken van weiden door het gebrek aan regenval, gecombineerd met de stijgende voerkosten, treffen ook de extensieve veeteelt, met name schapen-, geiten- en rundveehouderijen. De prijs van stro is in de afgelopen maand verdubbeld tot 150 euro per ton.

Economische verliezen

Hoewel het moeilijk is om de exacte economische verliezen te kwantificeren, schatte de ASAJA (Asociación Agraria Jóvenes Agricultores) de verliezen tijdens de laatste oogst op meer dan 8 miljard euro. Dit jaar zou het verlies nog groter kunnen zijn gezien de huidige neerslagtekorten en de prognose voor de rest van de oogst.

Problemen voor irrigatie en invloed op de olijvenoogst

Naast de drooglandgewassen ondervinden ook irrigatiegewassen problemen door waterbeperkingen. Dit brengt de teelt van fruitbomen en groentegewassen in gevaar. In het zuiden zal de olijvenoogst slechts 20% van een normale oogst bedragen, wat aanzienlijke prijsstijgingen voor olie zou kunnen veroorzaken.

De impact op de bijenteelt

De droogte heeft ook gevolgen voor de bijenteelt. Door het gebrek aan bloei hebben bijen moeite met voeden, wat uiteindelijk de prijs van honing kan verhogen. De bijenteelt brengt in Spanje jaarlijks 62 miljoen euro op. Landbouworganisatie COAG heeft recent om een reddingsplan verzocht voor de bijenteelt en claimt dat 50 procent van de imkers technisch al failliet zijn.

Terwijl Spanje worstelt met de gevolgen van deze droogte, wordt de noodzaak om klimaatbestendige landbouwpraktijken toe te passen en oplossingen voor het watergebrek te zoeken steeds urgenter. Innovatieve en duurzame landbouwtechnieken zoals droogteresistente gewassen en efficiënter watergebruik worden essentieel. Onderzoek en ontwikkeling op dit gebied moeten worden versneld, en beleid moet worden geïmplementeerd om deze transformatie te ondersteunen.

Landbouw meest directe slachtoffer van klimaatverandering

Dit alles is onderdeel van een breder beeld van klimaatverandering. Alle sectoren dienen zich aan te passen en veerkrachtig te worden in het licht van de uitdagingen die het met zich meebrengt. De huidige droogte in Spanje benadrukt het feit dat de landbouw een van de sectoren is die het meest direct en dramatisch wordt beïnvloed door klimaatverandering. 

Duurste droogte in geschiedenis

Cadena SER schrijft dat het hydrologische jaar van vorig jaar eindigde met een neerslagtekort van 23% ten opzichte van een normaal jaar. De landbouwvereniging ASAJA schatte dat de rekening voor de droogte in 2022 in heel Spanje zou kunnen oplopen tot 8.000 miljoen euro.

Dit jaar is het watertekort iets lager, ongeveer 20% -het is 18,8%-, maar de voorspelling voor de rest van de campagne is dat het nog erger zal zijn dan de vorige, dus de verliezen zouden niet alleen die 8.000 miljoen kunnen overschrijden, maar vermenigvuldig.

Vorige week keurde de Spaanse regering een pakket maatregelen ter waarde van 2 miljard goed om de gevolgen van de droogte aan te pakken of te verzachten. COAG acht dit bij lange na niet voldoende. Bovendien zullen veel maatregelen pas in de nabije toekomst hun effect hebben, terwijl ze nu, of liever nog vorige week, nodig zijn. De organisatie vindt dat graanboeren of extensieve veeteeltbedrijven bijvoorbeeld nu al financiële hulp moeten ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk