
De situatie is vergelijkbaar op de Balearen met een zeetemperatuur van 28 graden en aan de Spaanse oostkust 26 graden, terwijl de temperatuur alleen in het zuiden daalt tot 23 graden.
ADVERTENTIE
De Cantabrische Zee wordt warmer
Wetenschappers maken zich zorgen over het fenomeen dat de Cantabrische Zee warmer wordt. Deskundige oceanografen en meteorologen waarschuwen dat de zeetemperatuur tussen de 18 en 19 graden zou moeten liggen. Dat is ver verwijderd van de 26 graden die woensdag op het strand van San Lorenzo in Gijón werden geregistreerd.
Gevolgen voor marien ecosysteem
De verklaring ligt in het ontbreken van wind, die op dit moment van het jaar het diepe zeewater meestal omwoelt, waardoor het oppervlak wordt afgekoeld. En hoewel sommigen de risico's niet zien, kan de stijging van de zeetemperatuur ernstige gevolgen hebben voor het mariene ecosysteem. Het kan namelijk een destabilisatie veroorzaken in algen gemeenschappen en in het plankton. Deskundigen waarschuwen dat het fenomeen de hele zomer kan duren.
Het weerinstituut waarschuwde een maand geleden al voor de bijzonder hoge temperatuur van het zeewater in het noorden van Spanje. Begin juni bereikte de temperatuur in verschillende delen van de Middellandse Zee en de Canarische Eilanden al waarden tussen 2,5 en 3,5 °C boven normaal, maar in de Golf van Biskaje was de anomalie toen al overweldigend: in het noorden waren, en zijn dus nog steeds, de wateren tot 4 °C hoger dan gebruikelijk.
Anomalie overheerst wereldwijd
De Cantabrische Zee bereikte een temperatuur van 20 graden in de eerste week van juni. Een historisch record. Maar warme wateren zijn niet exclusief voor Spanje: de anomalie overheerst wereldwijd, vooral in de Noord-Atlantische Oceaan, terwijl het El Niño-fenomeen al aan de gang is in de equatoriale oostelijke Stille Oceaan.
In 2022 werden al records gebroken in de maritieme gebieden rond Spanje, met een gemiddelde van 19,8 °C, een waarde die 0,7 °C hoger ligt dan het gemiddelde van 1981-2010.
Lees ook: Trend hoge watertemperatuur Middellandse Zee zet door