Noodweer treft Galicië en zorgt voor chaos

door admin
Noodweer treft Galicië en zorgt voor chaos

Het noodweer, veroorzaakt door de storm ‘Celine’, heeft geleid tot meer dan 300 incidenten, waaronder ondergelopen wegen, geannuleerde vluchten en overstroomde laaggelegen gebieden. De provincies A Coruña en Pontevedra zijn het zwaarst getroffen, met de autoweg van Marín die afgesloten moest worden door overstromingen. 

Storm Celine

De storm ‘Celine’, in combinatie met hoogtij, zorgde voor afgesloten wegen, ondergelopen gebouwen, omgevallen bomen en een reeks geannuleerde vluchten. 

In Santiago de Compostela, A Coruña, overstroomden verschillende wegen. Automobilisten kwamen vast te zitten in de Rúa Fontes do Sar en onder de brug van de AP-9. De lokale autoriteiten sloten parken en een voetbalveld als voorzorgsmaatregel.

Ook in de stad A Coruña was het raak: het gemeentebestuur sloot delen van de promenade af voor verkeer.

In Narón, A Coruña, stortte een vier meter hoge muur in door de hevige regenval.

In Ponteceso overstroomde de rivier de Anllóns, waarbij de hulpdiensten ingrepen om verdere schade te voorkomen.

Een trein op de route Santiago-Ourense botste tegen een boom in Vedra, waardoor passagiers geëvacueerd moesten worden. Niemand raakte gewond, maar het incident leidde tot aanzienlijke verstoringen.

De maritieme diensten ondervonden ook hinder: de veerdienst tussen Cangas en Vigo werd tot 19:00 uur gestaakt, zoals gemeld door de rederij Mar de Ons.

Zware windstoten

De zware regenval en windstoten van meer dan 140 kilometer per uur in Muras hebben bijgedragen aan de ernst van de situatie. Meteogalicia registreerde zelfs windstoten van 146,7 km/u.

Het Spaanse weerbureau Aemet waarschuwt voor aanhoudend slecht weer aan de kust, met oranje alarm voor sterke wind en golven tot zeven meter hoog.

Geschrapte vluchten

Vluchten van en naar de luchthaven Santiago-Rosalía de Castro zijn omgeleid of geannuleerd vanwege de barre weersomstandigheden. Vliegpassagiers worden aangeraden hun vluchtstatus te controleren bij hun luchtvaartmaatschappijen.

Dit vind je misschien ook leuk