Vakantieappartement kopen voor een ramsjprijs?

door admin
Vakantieappartement kopen voor een ramsjprijs?

Dit schrijft Suzanne Daley op 13 oktober in de New York Times. Als voorbeeld noemt de journaliste het appartementencomplex in Mar de Canet, even ten zuiden van Barcelona. Na jarenlange leegstand werden dit voorjaar in 30 dagen tijd 308 appartementen verkocht voor minstens de helft van de prijs.

Nu Spaanse banken hun ‘giftige’ bezittingen lijken te kunnen gaan dumpen in de ‘bad bank’ die nog voor het einde van dit jaar moet zijn opgericht en Europa klaar staat met 100 miljard euro steun voor de financiële sector, lijken de banken wat meer te durven.

Dumpprijzen

Uit het artikel blijkt dat banken hun onroerend goed tegen dumpprijzen aan het verkopen zijn. De officiële huizenprijzen zijn sinds 2007 met gemiddeld 23 procent gedaald. Dit neemt niet weg dat er nog altijd 1,2 miljoen onverkochte nieuwbouwwoningen zijn.

Volgens Fernando Encinar, eigenaar van Idealista.com moet dat percentage minstens worden verdubbeld om in te gaan op de sterk gestegen vraag naar goedkope woningen.

In de spookwijk Seseña in Madrid stond sinds de bouw ervan in 2008 bijna alles leeg, totdat de Spaanse bank Santander bijna alle 500 eenheden die het in bezit had wist te verkopen voor eenderde van de oorspronkelijke prijs.

De CatalunyaCaixa bank wist vorig jaar 7.400 woningen te verkopen en de eerste maanden van dit jaar 6.200 tegen een korting van 40 procent. Banesto biedt zelfs via de website Casaktua.com 80 procent korting aan op diverse appartementen.

Nieuwe huizenbubbel?

Volgens experts ontstaat er op deze wijze echter wel een risico op een nieuwe soort huizenbubbel. Banken met giftig vastgoed, verkopen in de praktijk bijna uitsluitend aan eigen klanten en met vaak 100 procent financiering.

Dit maakt het bovendien voor particuliere projectontwikkelaars, die immers geen kredieten kunnen verstrekken, of gewone Spanjaarden die van hun huis af willen praktisch onmogelijk om tegen redelijke prijzen te verkopen.

Zelfs een korting van 35 procent op de oorspronkelijke verkoopprijs helpt niet, aldus noemt de krant een voorbeeld van Inmobiliaria del Sur die in Marbella de 48 appartementen in een luxe complex tracht te verkopen. Mensen krijgen er gewoonweg geen krediet voor. 

Voor wie wat geld over heeft en dat in een vakantieappartement wil steken, lijken de goede tijden te zijn aangebroken.

Websites van banken

Onder een paar websites via welke verschillende banken hun voorraad aan woningen proberen te verkopen met kortingen die uiteenlopen van 50 tot soms 80 procent.

  1. Banesto: Casaktua.com
  2. La Caixa: Servihabitat.com
  3. Bankia: Hogares.es
  4. BBVA: Bbvavivienda.com
  5. Sabadell: Solvia.es

Dit vind je misschien ook leuk