Opschudding rond afluisterschandaal binnen Catalaanse politiek

door admin
Opschudding rond afluisterschandaal binnen Catalaanse politiek

De hoofdrolspelers zijn een detectivebureau Método 3, de ex-vriendin van de zoon van prominent Catalaans politicus Jordi Pujol en de huidige leider van de Catalaanse Partido Popular (PPC), Alicia Sanchez-Camacho.

Método3 zou volgens bronnen bij de politie in september 2010 een gesprek tussen Sánchez Camacho en ex-vriendin Maria Victoria Alvarez hebben afgeluisterd. Het detectivebureau had hiertoe een microfoon bevestigd aan de tafel waaraan beide dames zaten te lunchen in restaurant La Camarga in Barcelona.

De ex-vriendin zou Camacho hebben verteld van een reis naar Andorra die ze onlangs had gemaakt met Jordi Pujol junior. De kofferbak zat vol met briefjes van 500 euro die door Pujol in Andorra op een bankrekening werden gestort. 

De ex wilde aangifte doen van de witwaspraktijken van de jonge Pujol, maar durfde dit niet uit angst voor represailles. Daarom riep ze de hulp van de PP-leidster in. Deze zou op haar beurt de ex-vriendin hebben aangeraden zich te wenden als beschermde getuige tot het OM.

Pujol Senior

Jordi Pujol senior was president van Catalonië tussen 1980 en 2003 en leider van de partij CDC tussen 1974 en eveneens 2003. In 2012 werd bekend dat hij de bedrijven van zijn zoons lucratieve contracten zou hebben toegespeeld. De zaak werd onderzocht, maar verder gebeurde er niets tot onlangs de opname opdook.

Crisis bij Método 3

Ondertussen stond Método 3 er niet zo florissant voor. Onder de ontslagen werknemers die nog op hun geld wachtten, zat ook de beheerder van alle data van het bedrijf. Deze stapte met video- en audio-opnamen en andere documenten naar de politie van Barcelona.

Lange lijsten met cliënten zouden het bureau opdracht hebben gegeven tot het afluisteren van partijleiders, politici, aanklagers, rechters en andere prominente figuren in Catalonië. Een van die opnames betrof de lunch, waaruit zou blijken dat ook Pujol senior zich schuldig zou maken aan witwaspraktijken.

Opdracht van PSC

Volgens dezelfde bronnen is het bij de politie afgeleverde materiaal zo omvangrijk, dat er een speciaal team van onderzoekers op is gezet. 

Sánchez-Camacho heeft al een klacht ingediend tegen de politie van Barcelona en tegen de Catalaanse socialistische partij PSC, die opdracht tot de opnames zou hebben gegeven.

Dit vind je misschien ook leuk