Na onthullingen Bárcenas zit Spaanse regering nu echt in het nauw

door admin
Na onthullingen Bárcenas zit Spaanse regering nu echt in het nauw

Tijdens de twee uur durende verklaring voor rechter Pablo Ruz bevestigde de ex-boekhouder van de Partido Popular, dat onder meer premier Rajoy en partijsecretaris De Cospedal bonussen ontvingen in 2008, 2009 3n 2010. Daarbij zouden er veel donaties zijn gedaan rond de verkiezingscampagne eind 2011.

Ook heeft de ex-penningmeester van de Partido Popular nog een paar dozen met documenten aan de rechter overhandigd. Dit soort gegevens circuleerden al eerder in de Spaanse pers, maar vandaag is het de eerste keer dat Bárcenas het tijdens een verklaring voor de rechter – onder ede- toegaf.

Paniek

Ondanks de voortdurende stilte van de zijde van de Spaanse premier Rajoy, bestaat er nu wel paniek binnen de PP. Die begon al op zondag nadat El Mundo smsjes tussen Rajoy en Barcenas publiceerde waarvan de laatste boodschap dateert uit maart dit jaar. Rajoy verzoekt daarin Barcenas om rustig te blijven en zich stil te houden in ruil voor zijn ‘eeuwige steun’.

De krant El País schrijft dat natuurlijk eerst de woorden van Bárcenas moeten worden getoetst. Volgens bronnen bij de Partido Popular heeft Bárcenas eerder gelogen over de herkomst van de papieren en zit hij al een paar weken in de gevangenis. Een reden volgens die krant om er niet direct van uit te gaan dat hij nu wel de waarheid spreekt.

Delicten

Mocht alles waar zijn, dan nog moet nauwkeurig gecheckt worden om hoeveel betalingen het gaat en tot welke totaalbedragen men komt, alvorens de concluderen dat het om fiscale delicten of strafbare feiten van de zijde van de Partido Popular gaat.

Ondertussen heeft de socialistische partij PSOE al eerdere banden met de Partido Popular verbroken door aan te dringen op een onmiddellijk aftreden van de premier en hem te vervangen door een ander. ‘De  situatie is voor Rajoy nu onhoudbaar’. De IU eist nieuwe verkiezingen.

Dit vind je misschien ook leuk