WNF: ‘Natuurreservaat Doñana ernstig bedreigd’

door admin
WNF: ‘Natuurreservaat Doñana ernstig bedreigd’

Dit publiceerde het WNF ter gelegenheid van de Wereld Wetlands Dag op 2 februari. Het grote natuurreservaat in het Zuidwesten van Spanje in de provincies Huelva, Cádiz en Sevilla maakt sinds 1994 deel uit van het Werelderfgoed en staat bekend als een van de meest emblematische wetlands ter wereld.

De natuurorganisatie die samenwerkt met een afvaardiging van UNESCO, RAMSAR en UICN bezochten Doñana in 2011, maakten een rapport op met aanbevelingen om gevaarlijke bedreigingen voor het natuurgebied het hoofd te bieden en concludeert nu drie jaar later dat slechts 2 van de 18 aanbevelingen door de regionale regering van Andalusië en de centrale regering in Madrid werden opgevolgd.

De toekomst van het gebied is in gevaar vanwege de bedreiging die uitgaat van verscheidene overheidsprojecten die momenteel voorwerp van discussie zijn: de verdere uitdieping van de rivier de Guadalquivir, de mogelijke verbreding van de snelweg A-483, de schade die in het wetland ontstaat door de bovenmatige onttrekking van grondwater en mogelijke gasopslag.

Er werd een dringende oproep gedaan voor de goedkeuring van een waterbeheerregeling en een ruimtelijke ordeningsplan waarin een maximum wordt gesteld aan de hoeveelheid grond die geïrrigeerd mag worden en dat maatregelen bevat tegen het slaan van illegale waterputten en voor het verplaatsen van landbouwbedrijven die in gebieden met een grote ecologische waarde zijn gesitueerd. Ook vele aardbeikwekerijen in de buurt vormen een van de bedreigingen.

Van de opgevolgde aanbevelingen is in elk geval de oliepijpleiding van Balboa geen gevaar meer wegens een ingrijpende wijziging. Ook werd met het plan Doñana 2005 voor 130 miljoen euro de schade hersteld als gevolg van het ongeluk bij de mijnen van Aznalcóllar in 1998.

De centrale overheid en de Junta zullen zeer nauw moeten gaan samenwerken om Doñana te beschermen tegen zoveel bedreigingen. Daarbij zullen de overheden de belangrijkste plannen ter verbetering van de omstandigheden sneller moeten goedkeuren. Doñana is niet alleen erfgoed van de Andalusiërs of de Spanjaarden maar van de hele wereldbevolking en zou beter beschermd moeten worden, aldus staat in het rapport te lezen.

Lees meer over nationaal park Doñana als grootste ecologische schatkamer van Spanje op MeerSpanje.nl.

Dit vind je misschien ook leuk