Ook Basken willen referendum over onafhankelijkheid van Spanje

door admin
Ook Basken willen referendum over onafhankelijkheid van Spanje

De rood, wit en groene kleuren uit de Baskische vlag overheersten en overal waren leuzen te lezen als ‘Gure Erabaki’ (onze beslissing), ‘Gure Eskubidea’ (ons recht) en ‘Gure Esku Dago’ (het is in onze handen).

Ondanks dat er separatistische partijen participeerden, was de oproep om mee te doen gericht aan individuen. Iedereen kon meedoen aan de actie onder de titel ‘We zijn een natie, we hebben recht om te beslissen en dit is het moment voor burgerschap’ die is geïnspireerd op de menselijke ketting die vorig jaar op 11 september in Catalonië werd gevormd in een roep om onafhankelijkheid van Spanje. 

Afgevaardigden van partijen als Bildu, PNV, Podemos en Ezker Batua-Berdeak, als ook de voorzitters van de vakbonden ELA en LAB, Adolfo Muñoz “Txiki” en Ainhoa Etxaide deden mee en een van de vertegenwoordigers van de Baskische afdeling van de vakbond CCOO, Garbiñe Espejo.

Er werden 900 bussen ingezet om de deelnemers te vervoeren naar hun plaatsen langs de route en 2.500 vrijwilligers hielpen het geheel langs de route van 123 kilometer in goede banen te leiden. 

Het Spaanse Baskenland heeft van oudsher al een eigen taal, cultuur en int zelf de belasting van de ruim 3 miljoen inwoners. De regio heeft met het eigen belastingsysteem zelfs meer zeggenschap dan Catalonië. Nu wil een deel van de Basken ook per referendum kunnen stemmen over het al dan niet los gaan van Spanje. 

Van alle Basken boven de 16 jaar spreekt 32 procent zowel Baskisch als Castiliaans volgens het laatste socio-linguistische taalonderzoek uit 2011. 

Dit vind je misschien ook leuk