Grootschalig bedrog met valse toegangskaarten voor het Alhambra

door admin
Grootschalig bedrog met valse toegangskaarten voor het Alhambra

De bende bestond uit diverse personeelsleden van het Alhambra zelf, medewerkers van reisorganisaties en hotels. 77 personen vormen de focus van het gerechtelijke onderzoek naar de verkoop van nepkaarten aan toeristen die tussen 2002 en 2003 het Alhambra bezochten.

Van die 77 aangeklaagde personen worden er 45 verdacht van fraude. Van de ruim 6 miljoen euro schade bestaat de helft uit gederfde inkomsten en de andere helft uit materiële die de verschillende gebouwen op het complex opliepen doordat stelselmatig het maximaal vastgestelde aantal bezoekers ruim werd overschreden.

Gevangenisstraf

De openbaar aanklager in de zaak eist negen jaar gevangenisstraf en 9.000 euro aan boetes voor tien van de verdachten en vier jaar gevangenisstraf en 2.160 euro boete voor de resterende 35. De rechtbank schat dat het totaal aantal valse kaarten dat via deze bende in omloop is geweest rond de 50.000 exemplaren ligt.

Valse toegangsbewijzen

Drie jaar lang werden de opbrengsten geïnd van zelfgemaakte kaarten op basis van reeds ingeleverde originele exemplaren. De frauduleuze bende had controle over hoeveel toeristen toegang hadden tot het complex dat door Unesco tot werelderfgoed werd verklaard. Daarbij dwongen ze gidsen en reisbureaus valse kaarten af te nemen.

Het bedrog was vrij eenvoudig uit te voeren aangezien het hoofd van de IT-afdeling van het Alhambra ook bij de fraude betrokken was en hulp kreeg van de twee werknemers die verantwoordelijk waren voor het vervoer en opslag van de fysieke toegangskaarten.

Het Alhambra is een van de meestbezochte monumenten in Spanje en kan jaarlijks circa 3 miljoen bezoekers verwelkomen.

Dit vind je misschien ook leuk