Tweede rijkste persoon op aarde is een Spanjaard

door admin
Tweede rijkste persoon op aarde is een Spanjaard

Ortega, oprichter en grootste aandeelhouder van textielgigant Inditex, stootte hiermee investeerder Warren Buffet van zijn plaats.Op de website van Bloomberg is de volledige lijst in te zien. Deze kun je naar eigen wens rangschikken op geslacht, land van herkomst, op leeftijdscategorie of op de bronnen van rijkdom. Zo ziet de lijst er volledig anders uit als je selecteert op ‘selfmade’ of op ‘inherited’.

De top tien

Bill Gates: De mede-oprichter van Microsoft, ’s werelds grootste softwareproducent, heeft een fortuin van 85,6 miljard dollar.

Amancio Ortega is de eerste Spanjaard op de lijst, maar ook de enige van de 200 rijkste lieden ter wereld. Als oprichter en eigenaar van het textielbedrijf Inditex, met ketens als Zara en Massimo Dutti, vergaarde hij een fortuin van 72 miljard dollar. Zijn dochter Sandra Ortega Mera is de enige andere Spanjaard die in de lijst te vinden is. Zij staat op de 198e plaats met een fortuin van 7,4 miljard dollar, is 46 jaar en als agnostisch psychotherapeut niet actief binnen het bedrijf van haar vader.

Warren Buffet, eigenaar van het Amerikaanse bedrijf Berkshire Hathaway en aandeelhouder in Coca Cola en American Express heeft 70,2 miljard dollar.

Carlos Slim: Deze eigenaar van de Amerikaanse telefoonprovider America Mobile en met aandelen in beursgenoteerde bedrijven als Philip Morris, New York Times en Caixabank is goed voor 67,9 miljard dollar

Charles G. Koch is samen met zijn broer eigenaar van Koch Industries, een van de grootste familiebedrijven ter wereld. Hij bezit 50,1 miljard dollar.

David H. Koch bezit hetzelfde als zijn broer.

Lawrence J. Ellison is oprichter en de grootste aandeelhouder van het Amerikaanse softwarebedrijf, Oracle. Hij bezit 25 procent van het bedrijf en 47,8 miljard dollar.

Wang Jianlin is een 60-jarige self-made Chinese investeerder in vastgoed uit Beijing is de oprichter en eigenaar van Dalian Wanda Commercial Properties. Hij bezit een fortuin van 44,6 miljard dollar.

Ingvar Kamprad is de oprichter en eigenaar van de Zweedse meubelgigant Ikea. Met inmiddels 315 winkels wereldwijd, 147.000 man personeel en 716 miljoen klanten bezit hij nu 29,3 miljard dollar.

Jeff Bezos is 51 jaar, Amerikaan en voorzitter en grootste aandeelhouder van Amazon.com, de grootste online retailer. Per seconde worden 150 items gekocht via Amazon.com. Bezos bezit 39,2 miljard dollar.

Rijkste vrouw

Christy Walton staat op de elfde plaats en is de rijkste vrouw ter wereld en de eerste vrouw van de in totaal 17 vrouwen die in de top 200 prijken. Na de dood van haar echtgenoot John T. Walton, de tweede zoon van de oprichter van de Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart, erfde ze zijn fortuin. Daarnaast is ze voor 12,4 procent aandeelhouder in het bedrijf en bezit ze voor een waarde van 25 miljoen dollar aandelen in zonnepanelen-producent First Solar. Haar fortuin: 38 miljard dollar.

Nederland

Er staat slechts één Nederlander in de top 200. Dat is Charlene de Carvalho-Heineken. Zij is aandeelhouder van de derde grootste bierproducent ter wereld met 120 brouwerijen, die 250 bier of andere drank-merken verkoopt in 178 landen. Ze is gezakt van positie 106 naar 123 met 10,7 miljard dollar. België heeft geen afgevaardigde in de lijst.

Dit vind je misschien ook leuk