Natuurpark Doñana van alle kanten bedreigd

door admin
Natuurpark Doñana van alle kanten bedreigd

Milieuorganisaties slaan echter alarm: Doñana wordt van alle kanten bedreigd. Allereerst zijn onlangs de plannen goedgekeurd om in de grond onder het natuurgebied gas op te slaan. Daarbij groeit de aardbeienteelt in de aangrenzende gebieden van de provincies Sevilla en Huelva zodanig dat het grondwaterpeil ernstig is gedaald en dit een reële bedreiging vormt voor het kwetsbare eco-systeem in het gebied.

Onhoudbaar watergebruik

Pas werd duidelijk dat grote voedselbedrijven als M&S, Unilever en Coca-Cola in de bres springen voor Doñana . Ze eisen volgens de Britse krant The Guardian dat er snel maatregelen genomen worden door de aardbeientelers in de omgeving om iets te doen aan het onhoudbare watergebruik. Telers die gebruik maken van illegale waterputten zou direct gestraft moeten worden middels de sluiting van hun bedrijven. Volgens eerdere schattingen van de regionale overheid zou het om zo’n 2.000 illegale waterputten gaan.

Illegale putten

De bedrijven die actie eisen verkopen zo’n 20 procent van alle aardbeien in de regio. Ze hebben zich verenigd in de  groep Doñana Aardbeien en Duurzaam Water Management. Die groep pleit ervoor dat de Junta de Andalucía snel de aardbeienkwekerijen die illegaal te werk gaan te sluiten. Hiermee zou een totaal van 1500 hectare grond gepaard gaan. Dit plan werd al twee jaar geleden goedgekeurd, maar tot op heden nog niet uitgevoerd. De bedrijven willen onherstelbare schade aan het eco-systeem voorkomen en de aardbeienteelt in de regio op lange termijn veilig stellen. Deze agrarische tak bezorgt veel mensen in het gebied werk.

Ondergrondse gasopslag

Dan vormen de plannen om van Doñana een ondergrondse gasopslag te maken nóg een doorn in het oog van milieu-organisaties. De belangrijkste hiervan is WWF Spanje. Het bedrijf Petroleum Oil & Gas España, een filiaal van Gas Natural Fenosa, is van plan 24 kilometer gasoduct aan te leggen en een netwerk van 70 kilometer aan pijpleidingen. Deze zouden ook het territorium van de Iberische lynx doorkruisen. Daarbij plant het bedrijf nog drie boorputten binnen de grenzen van het natuurgebied.

Aardbevingen

Rond deze plannen werden milieurapporten gepubliceerd door diverse overheden. De conclusie luidt dat er geen directe bedreiging voor Doñana kan worden vastgesteld. Actiegroepen en WWF echter zeggen dat er onvoldoende is ingegaan op de toenemende kans op aardbevingen met alle gevolgen van dien in de onderzoeken.

Budget voor schade

De demissionaire regering Rajoy heeft de uiteindelijke ‘go’ voor de plannen gegeven en zegt een budget van 1,3 miljoen euro vrij te hebben gemaakt dat aangewend kan worden als er problemen of schade aan het milieu ontstaan. Dat lijkt aan de lage kant gezien het feit dat er 130 miljoen euro nodig is geweest om de schade die Doñana opliep als gevolg van de ramp door de lekkage bij de mijnen van Aznacollar te herstellen.

Heel slecht nieuws’

Ook binnen de Europese Unie en bij Unesco maakt men zich zorgen en betwijfelt men of aan alle normen zijn voldaan. De goedkeuring van de overheid om te starten met de bouw van de infrastructuur voor de gasopslag wordt gezien als ‘heel slecht nieuws’. Ook al gebeurt niet alles binnen de grenzen van het beschermde gebied. Alles staat met elkaar in verband.

Lees ook: Natuurreservaat Doñana ernstig bedreigd / WNF slaat alarm over illegaal waterverbruik Doñana of Voormalig jachtgebied nu Spanje’s grootste ecologische schatkamer op MeerSpanje.nl

 

Dit vind je misschien ook leuk