Rajoy geeft nooit op

door admin
Rajoy geeft nooit op

Hij was daar voor een congres met de jongerenafdeling van zijn partij PP. Een dag eerder weigerde zijn interim-regering opnieuw vragen van het parlement te beantwoorden. Ditmaal ging het over het omstreden akkoord binnen de EU om vluchtelingen direct terug te kunnen sturen naar Turkije. Behalve de PP zijn alle partijen in het Spaanse parlement tegen. Toch weigerde Rajoy zijn standpunt nader toe te lichten.

Het is een ongekende situatie, zo zei Rajoy: er bestaat geen voorbeeld in de moderne Spaanse politieke geschiedenis waarin een interimparlement de regering controleert. 

Essentiële steun

De waarnemend vice-premier zei erover: De Partido Popular is de regering die de verkiezingen heeft gewonnen en probeert een regering te vormen met de essentiële steun van de PSOE’. Ze voegde nog toe dat voordat het de PSOE-leider Pedro Sánchez niet lukte voldoende steun te krijgen als nieuwe premier in het parlement, niemand zich druk maakte over het stellen van vragen aan de interim-regering. 

Ernstig institutioneel conflict

Volgens de voorzitter van de Spaanse tweede kamer, Patxi López is er sprake van een ‘ernstig institutioneel conflict’. De regering heeft de plicht de kamer over de acties die zij neemt te informeren als daarom wordt gevraagd.

De kwestie gaat nu naar het Grondwettelijk hof om de twijfel hierover weg te nemen voor nu, voor de toekomst en voor het parlement en de regionale regeringen. 

Debat

In principe functioneren het Spaanse parlement en de senaat. Afgelopen dinsdag werd er nog gedebatteerd in het parlement over de eenheid van Spanje, over de pensioenen, over het creëren van parlementaire onderzoekscommissies naar corruptie en over kinderrechten. 

Dit vind je misschien ook leuk