Het gaat de goede kant op met de Iberische lynx

door admin
Het gaat de goede kant op met de Iberische lynx

Dit blijkt uit de officiële telling van de Andalusische autoriteiten die maandag door het World Wildlife Fund (WWF) werd gepubliceerd. De geactualiseerde census laat een duidelijke verbetering zien in de stand van deze meest bedreigde katachtige ter wereld. Het aantal in het wild levende dieren is het hoogst sinds in 2002 werd geconstateerd dat de Iberische lynx ernstig met uitsterven was bedreigd.

Vruchtbare vrouwtjes

Vorig jaar waren er volgens de telling in februari nog 327 Iberische lynxen in Spanje. Nu zijn er 120 vruchtbare vrouwtjes verspreid over de vijf leefgebieden van deze katachtige in Spanje en Portugal. Vier hiervan liggen in Spanje, te weten Doñana, Sierra Morena, Montes de Toledo en de Matachel-vallei. In Portugal leven de lynxen in de vallei van de Guadiana rivier.

‘WWF verwelkomt deze goede resultaten van de census 2015’, aldus Luis Suarez, hoofd van de Spaanse afdeling van het WWF, die zich bezighoudt met het beschermen van de Iberische lynx.

Konijnen 

Suarez wijst er wel op dat ondanks dat het aantal in het wild levende Iberische lynxen groeit, de diersoort nog steeds is bedreigd doordat  populaties van hun voornaamste prooi, het konijn, verdwijnen. Deze zijn met 50% verminderd in de voor de lynx erg belangrijke gebieden door een nieuwe virusziekte waar de konijnen massaal aan bezwijken.

Ecologische ramp

‘Het is van essentieel belang dat alle betrokken autoriteiten actie ondernemen om de bedreigingen voor de konijnen weg te nemen en dat er stappen gezet worden om deze populaties weer te laten groeien. Doen we dat niet, dan is een ecologische ramp nabij gezien de sleutelrol die het konijn vervult in de Mediterrane ecosystemen’, aldus Suarez.  

Doodgereden

Onderzoek toont aan dat er veel lynxen worden doodgereden op wegen die hun territoria doorkruizen. In de afgelopen drie jaar kwamen zo 51 lynxen aan hun einde. Ook op dit gebied is er nog veel werk aan de winkel. Als de dreiging van het verkeer en de slinkende konijnenpopulaties weggenomen kunnen worden, zal dit onmiddellijk te zien zijn in groeiende lynxenpopulaties.

Buiten Andalusië

Uit de telling blijkt dat de Iberische lynx haar leefgebied uitbreidt buiten Andalusië. Er is groei van aantallen te zien in de regio’s Castillië la Mancha en Extremadura, maar ook in Portugal. In 2015 werd de eerste geboorte in het wild van een lynx buiten Andalusië gemeld. Dit was in Extremadura.

Juiste spoor

‘De toenemende aantallen en uitbreiding van de Iberische lynx tonen aan dat het programma ter behoud van de soort succesvol is’, zegt Carlos Drews, directeur van WWF’s global species programma. Deze bedreigde katachtige staat symbool voor de plicht die we hebben ten aanzien van talloze bedreigde diersoorten wereldwijd die op langere termijn beschermd moeten worden. ‘Maar de taak is nog niet afgerond. We zitten op het juiste spoor, maar zijn nog steeds ver af van een volledig herstel’ aldus Drews.

Life+Iberlince

Het programma rond herintroductie van de Iberishce lynx is van Life+Iberlince. Dit programma wordt gesteund door de Europese Unie en het Wereld Natuur Fonds is er nauw bij betrokken. De regering van Andalusië voerde het onderzoek uit als onderdeel van dit Life+Iberlince project.

Dit vind je misschien ook leuk