Rechter vraagt om vervolging senator Rita Barberá wegens witwassen

door admin
Rechter vraagt om vervolging senator Rita Barberá wegens witwassen

De magistraat onderzoekt de Valenciaanse gemeentefractie van de Spaanse Volkspartij (PP) wegens de grote corruptiezaak Taula. De zaak Imelsa vloeide daar weer uit voort. Eerder werd ook al de ex-vice-burgemeester van Valencia Alfonso Grau (ook van de PP) opgepakt.Hij functioneerde onder Barberá.

Barberá heeft erkend een gift van 1.000 euro te hebben gedaan net als alle andere gemeenteraadsleden en oud-gemeenteraadsleden (behalve de huidige woordvoerder Eusebio Monzó). Ze worden ervan verdacht dit bedrag te hebben ‘gedoneerd’ voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2015. Er wordt verondersteld dat zij allemaal dit bedrag terugkregen in twee briefjes van 500 euro zwart geld. De rechter vindt daarom dat het “inconsistent” zou zijn om Barberá niet te laten berechten. Deze taak is aan het hooggerechtshof, dat als enige het recht heeft om de senator de onderzoeken en eventueel te berechten.

Geen concrete beschuldiging

Rechter Gómez geeft echter aan dat de twee personen die toegegeven hebben dat zij hun gedoneerde geld terugkregen, geen “concrete” beschuldiging hebben gemaakt naar Barberá. Ook de vier getuigen die hebben geweigerd een donatie te doen hebben hiervan geen geluid gegeven.

Toch gaf het hooggerechtshof van de autonome regio van Valencia in een bericht aanwelke verdenkingen er bestaan over de financiën van de PP. De nadruk wordt gelegd op de persoonlijke relatie tussen de Rita Barberá en de ex-secretaresse van de gemeente, Carmen García Fuster. Die beheerde namelijk de bankrekeningen en is in dit proces ook verdachte.

Nauwe vertrouwensband

De rechter zegt dat er een “nauwe vertrouwensband” was tussen Barberá en de secretaresse die verantwoordelijk was voor “Kas B”. García Fuster heeft voor de rechter verklaard dat er sprake was van een inbreng van fondsen van meer dan 200.000 euro in de jaren 2003, 2010 en 2011, maar ze weigerde te noemen waar en bij wie het geld vandaan kwam.

Rechter Gómez noemt het onderzoek naar het witgewassen geld “complex”, omdat de oorsprong van het geld zo moeilijk te achterhalen blijkt. Er wordt verondersteld dat dit zwarte geld uit commissies en steekpenningen van jaren terug komt. Maar de zwijgzaamheid van García Fuster tijdens haar ondervraging over dit onderwerp, spreekt boekdelen.

Verklaring

Voordat de zaak overgeleverd werd aan het hooggerechtshof, bood de rechter Barberá de mogelijkheid om zelf een verklaring af te leggen in plaats van aan een verhoor onderworpen te worden. De Senator erkende toen in een schriftelijke verklaring dat zij inderdaad dit bedrag aan de verkiezingscampagne van 2015 – waarin zij dong naar het burgemeestersambt – had gedoneerd, maar dat zij dit niet terug heeft ontvangen. Haar uitleg wordt echter onvoldoende geacht om haar helemaal vrij te stellen van haar mogelijke betrokkenheid bij de gebeurtenissen van dit onderzoek.

Zaak Imelsa

Het onderzoek naar witwassen binnen de Gemeente van Valencia staat los van de ‘zaak Imelsa’. Hierin wordt gesjoemel onderzocht met contracten in ruil voor illegale commissies binnen verschillende bestuursorganen van de regio Valencia: Het provinciebestuur (via het bedrijf Imelsa); Het gemeentebestuur (via de beurs van Cultuur) en de Generalitat, het autonome bestuur van de regio (via het bedrijf Ciegsa). De zaak ontstond in april 2015 en gaat om verduistering, fraude bij openbare aanstellingen, omkoping, ‘vriendjespolitiek’ en witwassen. 

Wat nu?

Mocht het Spaanse hooggerechtshof van Valencia besluiten Barberá te vervolgen, dan moet het hof toestemming vragen aan de senaat. Hoewel onzeker is of zij nog wel lang senator zal zijn. Als er niet gauw een nieuwe regering wordt gevormd, zullen er op 2 mei aanstaande immers nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Men moet echter niet uitsluiten dat Rita Barberá dan gewoon weer in het nieuwe senaat terecht komt. Het kan dus nog alle kanten op.

De oud-burgemeester heeft verklaard zelf helemaal niet verbaasd te zijn dat ze onderzocht wordt, aangezien ze zelf heeft toegegeven dat ze 1.000 euro heeft gedoneerd. Ze ziet zelf echter “geen enkele reden” om haar ambt als senator neer te leggen, ondanks de verdenkingen.

Inmiddels heeft het hooggerechtshof te kennen gegeven dat een vervolging in ieder geval niet meer  voorafgaand aan de verkiezingen zal plaatsvinden.

Dit vind je misschien ook leuk