Werelderfgoed El Coto Doñana droogt op

door admin
Werelderfgoed El Coto Doñana droogt op

Doñana ligt aan de westkust van Andalusië aan de monding van de grootste rivier in deze zuidelijk regio, de Guadalquivir. Het natte gebied is de belangrijkste broedplaats en foerageerplaats voor trekvogels onderweg tussen Afrika en Europa. Er leven ruim 4.000 soorten, waaronder de bedreigde Iberische lynx. Unesco schaarde het belangrijke stuk natuur al onder het werelderfgoed van de mensheid.

Illegale landbouw

Nu dreigt het gebied op te drogen. Volgens WNF is er nog maar een vijfde van de hoeveelheid water die nodig is. Dit komt deels door illegale landbouw in de omgeving, illegale wateronttrekking, mijnbouw en gasopslag. Hierdoor drogen de moerassen op en krijgen de bossen te weinig water. Verder bestaat het gebied uit maagdelijke stranden en duinlandschap. In een rapport stelt de milieugroepering dat als gevolg van de bedreiging door de mijnbouw, gas en wateronttrekking het natuurgebied volgend jaar zal worden toegevoegd aan de lijst met bedreigde stukken natuur.

Bedreigingen

‘Wanneer je talloze soorten problemen en bedreigingen op een eco-systeem loslaat, kan het zijn dat je op een dag ontwaakt en het gebied niet langer meer is wat het was en dat is wat er nu aan het gebeuren is met Doñana’, zo zei Juan Carlos del Olmo, hoofd van WWF Spanje. Het hele gebied omvat ruim 100.000 hectare, echter slechts een deel ervan heeft de beschermde status en valt onder het werelderfgoed. De rest is natuurgebied, waar duurzame landbouw op kleine schaal is toegestaan.

Aardbeienteelt

Aan de randen van het park en daarbuiten wordt 70 procent van de volledige aarbeienteelt in Spanje geproduceerd. Veel omwonenden zijn financieel afhankelijk van deze sector. Volgens WNF Spanje zijn er echter circa 1.000 illegale waterputten en 3.000 hectare aan illegale landbouwgrond. Dit samen met aanpassingen aan beken en zijrivieren van de Guadalquivir ten gunste van de omliggende landbouw heeft Doñana erg dorstig gemaakt de laatste jaren.

Moerasgebied

Meer dan 80 procent van het moerasgebied is verloren gegaan sinds begin vorige eeuw, samen met 90 procent van de ondiepe meren. Gebieden waar grote kolonies flamingo’s zich voortplanten en komen om te eten. Een ander probleem wordt gevormd door de plannen om de Guadalquivir dieper te maken, zodat vracht- en cruiseschepen hun weg kunnen vinden naar de haven van Sevilla, verder stroomopwaarts. Dit project werd wel tegengehouden door het Spaanse hooggerechtshof, maar de overheid heeft het nog steeds niet geannuleerd.

Gasopslag

Bij dit alles heeft het bedrijf Gas Natural Fenosa toestemming gekregen om ongebruikte, ondergrondse, natuurlijke gasreservoirs te gaan gebruiken voor opslag. Om dit te kunnen doen, zullen er meer pijpleidingen aangelegd moeten worden door het toch al zo kwetsbare gebied. Al zegt het bedrijf zelf dat men er alles aan zal doen om de impact op het mileu zo minimaal mogelijk te laten zijn.

Aznalcollar

Het is niet de eerste keer dat Doñana bedreigd wordt. WNF wijst op de heropening van de Aznalcollar-mijn. Deze werd gesloten na een van de ergste ecologische rampen in Spanje in het jaar 1998. Een dam brak door zodat er grote hoeveelheden vervuild water in een rivier kon stromen. Na deze ramp werd maar liefst 30.000 kilo aan dode vis gevonden. WNF Spanje eist nu van de regering om het verdiepen van de Guadalquivir te staken en de illegale landbouwvelden te sluiten.

Strenge eisen

Het Spaanse ministerie van Milieu gaf als verklaring dat elk project in of in de buurt van Doñana altijd onderworpen wordt aan erg strenge eisen en onderzoeken naar de mogelijke impact op het milieu. Aangestipt werd dat de wetlands zijn opgenomen op de groene lijst van de internationale unie van behoud. Hierop komen enkel natuurgebieden die goed beheerd worden. Het ministerie zei wel wat te gaan doen aan het oplossen van het gebrek aan water.

Dit vind je misschien ook leuk