Over spookfietspaden die eindigen in het niets, of in een muur

door admin
Over spookfietspaden die eindigen in het niets, of in een muur

De groep plaatst gehalveerde fietsen strategisch op de plaatsen waar stadsplanners fietspaden schijnbaar lukraak laten stoppen. Met veel bombarie en in de vaart der volkeren besluiten fietsvriendelijke wethouders gemeentelijk budget vrij te maken voor de aanleg van een fietspad. Dit fietspad komt er dan vaak ook, maar soms wil je niet weten hoe. Het lijkt soms echt alsof er uit het niets op een willekeurige plek begonnen wordt met het roze-rood kleuren van een strook stoep of straat om dan plotseling te ontdekken dat men niet verder kan, want er staat een muur, de straat houdt op of gaat een paar niveau’s lager verder en dat niveau is enkel per trap te bereiken. 

Dat is dus niet alleen in Logroño zo. De Zuid-Spaanse gemeente Fuengirola heeft bijvoorbeeld een mooie fietsstrook aangelegd op de boulevard van 1 kilometer. Echter deze eindigt aan de ene kant in een soort rotondetje en aan de andere kant ook in de muur van een chiringuito. Wat fietsers daarna verder doen, moeten ze zelf weten. Of wat te denken van een fietspad door het centrum in het midden van de rijstroken van de doorgaande weg. Heel fijn, maar bij de rotondes die een fietser tegenkomt, moet drie keer overgestoken worden voordat de route weer hervat kan worden.

Intervencion Urbana zegt over de actie in Logroño: ‘We willen de dagelijkse realiteit voor fietsers illustreren en wijzen op de technische nalatigheid van fietspaden die zomaar uit het niets ophouden.’ In de afgelopen tien jaar kwamen er in Spanje ruim 400 fietsers om het leven in het verkeer. Het aantal ongelukken waarbij fietsers en auto’s zijn betrokken is in de periode 2009 tot 2015 verdubbeld. Steeds meer mensen kiezen in Spanje voor de fiets, om economische en milieu-motieven. 

Dit vind je misschien ook leuk