Veertien personen aangeklaagd wegens milieudelicten tegen Doñana

door admin
Veertien personen aangeklaagd wegens milieudelicten tegen Doñana

Dit belangrijkste moerasgebied van Europa waar jaarlijks miljoenen trekvogels komen uitrusten of broeden wordt momenteel van alle kanten bedreigd. De dreigingen zijn zo ernstig dat Doñana een grote kans maakt om terecht te komen op Unesco’s rode lijst met bedreigd werelderfgoed. Allereerst is er de almaar oprukkende teelt van rode vruchten – met name aardbeien – in de streek die een grote bedreiging vormt. In juni woedde er deels door die droogte en vermoedelijk door de nalatigheid van een kolenmijn in de buurt een grote bosbrand die een deel van het beschermde natuurgebied in de as legde. Daarbij werd door de Spaanse overheid een project goedgekeurd om gas te onttrekken en onder Doñana op te slaan. Greenpeace en de Spaanse afdeling van het Wereld Natuur Fonds voeren hier al tijden actie tegen.

De aangeklaagde burgemeesters gaven vanaf halverwege de jaren negentig toestemming aan zes agrarische bedrijven om op een terrein dat grenst aan het beschermde natuurgebied experimenten uit te voeren met onder meer aardbeien. Het terrein was in beheer van het inmiddels opgeheven Andalusisch Instituut voor landbouwhervorming (IARA). Bij die exploitatie van het terrein werd ongeoorloofd gebruik gemaakt van de watervoorraden in de zone.

Het gaat om de ex-PSOE-burgemeester Francisco Bella en de ex-PP-burgemeester José Antonio Domínguez. Ook werd de ex-afgevaardigde en de voormalige minister van landbouw van de Junta de Andalucía aangeklaagd. Zij zouden hebben geweten van het illegale watergebruik op terrein dat in bezit was van de regionale overheid. 

Volgens het Wereld Natuur Fonds zijn er ruim 1.000 illegale waterputten en meer dan 3.000 hectare aan illegale teelt van diverse gewassen. Meer dan 1.700 irrigatievijvers liggen verspreid rond het beschermde natuurgebied, waarvan de meerderheid volgens de milieuorganisatie eveneens illegaal is. Autoriteiten hebben volgens WWF voortdurend de andere kant op gekeken tijdens de aanleg ervan. Spanje is met een marktwaarde van ruim 400 miljoen euro per jaar de grootste exporteur van aardbeien ter wereld en in de sector werken zo’n 50.000 personen. 

Lees ook: Aardbeien oorzaak watertekorten in Huelva

Dit vind je misschien ook leuk