Boetes in Spanje voor plassen in zee, beachballen, zandkastelen en meer

door admin
Boetes in Spanje voor plassen in zee, beachballen, zandkastelen en meer

In de Spaanse kustplaats San Pedro del Pinatar in Murcia moet je zelf ook oppassen als je even gaat zwemmen omdat je zo nodig moet plassen. De gemeente heeft een nieuwe wet opgesteld waarin wordt bepaald dat je voor plassen in de zee een boete kunt krijgen van 750 euro. Niet duidelijk is gemaakt hoe men dat denkt te gaan vaststellen of controleren.

Muziek en balspelen

De wet gaat vanaf 18 juli van kracht en bepaalt eveneens dat op het afspelen van de harde muziek op het strand die anderen hindert, het spelen van beachbal of andere balspelen of het reserveren van een mooi plekje door er ’s ochtends vroeg je handdoek vast uit te spreiden ook boetes komen te staan. Word je betrapt op het ontsteken van een vuurtje voor een barbecue dan kost je dat 1.500 euro.

Ambulante verkoop

Verkopers van snacks en drankjes zonder vergunning kunnen rekenen op boetes tot 3.000 euro. Dat is nog niet alles: ook fietsen op de boulevard kan niet meer en surfen of jetskien en andere watersporten beoefenen kan enkel nog op minimaal 200 meter van het strand vandaan. 

Rode vlag

Veel gemeentes bepalen zelf de normen op hun stranden. Al valt het strand juridisch gezien onder de Spaanse kustautoriteit Ley 22/1998 de Costas. Over het algemeen is het zo dat als er een rode vlag wappert je wordt afgeraden het water in te gaan en als je dat dan toch besluit te doen, doe je dat op eigen risico. Maar dit geldt niet voor de kustplaatsen Estepona (Málaga), Lloret de Mar (Girona), Castelldefels (Barcelona) en Valencia. Ga je hier bij een rode vlag toch de zee in dan kan je dat tot 3.000 euro kosten.

Plekje reserveren

In Valencia kun je worden beboet als je vroeg opstaat om met je handdoek vast een mooie plek dichtbij de zee te reserveren. Hier kunnen strandinspecteurs ook bepalen dat je een roestige parasol of ander materiaal dat een gevaar kan inhouden voor mede-strandgangers moet verwijderen. Ook in Torox (Málaga) en Torrevieja (Alicante) mag je geen goede plek op het strand reserveren door er vroeg in de ochtend voor andere strandgangers arriveren je parasol te planten. Doe je dit wel, dan kun je daarvoor een boete tot 600 euro krijgen. In de regio Valencia is het zelfs officieel verboden te dichtbij – dat wil zeggen binnen zes meter – van de vloedlijn te liggen. In Cullera kun je als je dat toch doet daar een boete voor krijgen van tussen 750 en 3.000 euro.

Roken op het strand

Sommige stranden in Spanje lijken meer op een asbak dan op een strand, zoveel mensen steken er nog lekker hun sigaretje op. Dit is echter officieel verboden in Mogán (Gran Canaria) en L’Escala (Girona). Hier zijn de stranden rookvrij. 

Douchen

Als extra service voor de strandgangers staan op vrijwel alle stranden in kustplaatsen douches en kraantjes om je lichaam en voeten zandvrij te maken en om je schoon te spoelen na een duik in de zee. Wie echter denkt een flesje champoo of badschuim mee te nemen om echt lekker te gaan badderen heeft het mis. Dit is verboden. Niet duidelijk is of er boetes op staan of niet.

Zandkastelen en diepe kuilen

De gemeentes Calvia (Mallorca), Benidorm (Alicante) en Santa Cruz (Tenerife) hebben moeite met zandkastelen en het graven van diepe kuilen. Doe je dit toch dan loop je het risico op boetes tot 1.500 euro. Langs de stranden in de provincie Cádiz zijn balspelen verboden behalve op de daartoe aangewezen plekken. In Benidorm mag je ook geen beachball spelen in de golven. In Málaga mag je wel spelen met een bal, maar alleen als je dat doet op een afstand van minstens zes meter van andere strandgangers vandaan. 

Naakt zonnen en Seks

In Spanje zijn nudistenstranden. Die staan aangegeven. Alleen daar is het toegestaan je uit te kleden. Op andere stranden kun je een boete verwachten als je naakt gaat zonnen. Lig je naakt op een strand in de provincie Cádiz waar naakt zonnen niet expliciet is toegestaan dan kun je daar een boete voor krijgen tussen 100 en 750 euro. Over seks hebben op het strand bestaat veel onduidelijkheid. In veel gemeentes zul je als je wordt gesnapt door de politie worden weggestuurd. In Tossa del Mar (Girona) is het wel expliciet verboden op straffe van een boete van 1.500 euro. 

Hond op strand

In talloze Spaanse kustgemeenten mag je in de zomer niet je hond op het strand uitlaten. Veel gemeenten hebben een speciale zone op het strand ingericht waar je viervoeter wel uitgebreid kan rennen en spelen. In de provincie Cádiz zijn honden het hele jaar door niet toegestaan op het strand. Enkele gemeenten laten ze echter wel toe tussen 21 uur en 8 uur, zoals Santoña in Santander. Volgens Redcanina.es zijn er vijftig van die hondvriendelijke stranden in Spanje. Klik hier om ze allemaal te bekijken. 

(Bron: El Confidencial)

Dit vind je misschien ook leuk