Chaos op vliegveld Barcelona door stakingen duurt voort

door admin
Chaos op vliegveld Barcelona door stakingen duurt voort

Diverse gedeeltelijke stakingen zorgden de afgelopen weken al voor chaos, lange wachtrijen en zorgen omtrent veiligheid op de tweede drukste luchthaven van Spanje na die van Madrid. Veiligeheidsmedewerkers staakten op bepaalde dagen gedurende vier uur uit protest tegen slechte arbeidsomstandigheden, te lage salarissen en te weinig personeel. 

Een jaar geleden wees de Spaanse luchthavenautoriteit AENA het contract voor de beveiliging toe aan het bedrijf Eulen, dat hiermee Prosegur opvolgde. Eulen verlaagde de salarissen van 1.300 euro per maand naar nog niet eens 1.100 euro per maand en gaf nieuwe werknemers slechts 800 of 900 euro. Volgens de medewerkers en vakbonden is dat erg slecht betaald voor de mensen die een grote verantwoordelijkheid hebben gezien het feit dat het terreurniveau in Spanje op 4 staat. Dat is het op een na hoogste niveau van paraatheid.

Medewerkers eisen 31% salarisverhoging maar hun werkgever biedt een verhoging van 3% aan. Na eerdere onderhandelingen werd dat 7,7% en een salarisverhoging van 155 euro per maand bij het laagste salaris. Dit was niet genoeg en vanaf maandag 14 augustus start het personeel een 24-uursstaking. 

De Spaanse minister van Publieke Werken Iñigo de la Serna heeft inmiddels de hulp ingeroepen van de politie om de minimale dienstverlening die de veiligheidsmedewerkers moeten blijven bieden aan te vullen tot 100 procent. De maatregelen worden genomen om elk mogelijk probleem op het gebied van veiligheid voor reizigers en personeel te voorkomen. 

Aanstaande maandag zullen de medewerkers nog stemmen over of ze akkoord gaan met bemiddeling door de Generalitat, de regionale regering van Catalonië. Eulen is al akkoord gegaan met inmenging.

Tussen 2009 en 2016 is het aantal passagiers dat via El Prat reist toegenomen met 60%. Reizigers die de komende dagen en week via Barcelona reizen wordt aangeraden heel erg op tijd op de luchthaven te zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk