Plotselinge staking taxi’s Málaga veroorzaakt grote chaos in stad

door admin
Plotselinge staking taxi's Málaga veroorzaakt grote chaos in stad

Zondagavond laat kwamen honderden passagiers op het vliegveld van Málaga vast te zitten, toen er na de laatste bussen richting Marbella en Málaga en treinen richting Fuengirola en Málaga geen enkele mogelijkheid meer was om vervoerd te worden naar hun eindbestemming. Maandag zorgde een grote colonne van zo’n 400 taxi’s tussen het vliegveld van Málaga en het centrum van de stad voor een enorme verkeersopstopping. Bij het protest voegden zich ook taxi’s uit Barcelona, Valencia, Granada, Córdoba en Madrid. De chauffeurs zijn boos over het feit dat de taxi-dienst Cabify extra auto’s uit Madrid naar Málaga stuurde vanwege de feria die sinds vrijdagavond een week lang wordt gevierd.

Officieel moeten er volgens de minimale dienstverlening 290 taxi’s rijden. In totaal zijn er 1.432 taxi-vergunningen in Málaga. Naar schatting waren dat er maandag slechts 35 à 40. Volgens de woordvoerder van de vereniging voor taxi’s in Málaga, José Royón kunnen alleen invalide mensen, mensen met kinderen en bejaarden rekenen op een taxi. 

Zaterdag heeft Málaga’s burgemeester Francisco de la Torre tot twee keer toe gepoogd het conflict op te lossen, zonder succes. Ook heeft de gemeente Cabify verzocht minimaal de helft van hun taxi-vloot terug te halen naar waar ze vandaan komen. Eveneens werd besloten dat er speciaal ingezette agenten van de lokale politie controles gaan uitvoeren op de taxi’s en hun vergunningen. Per 1 september wordt er een werkgroep gestart om te kijken naar hoe samenwerking tussen de taxi-diensten beter kan worden. 

Het conflict begon een paar dagen voor de feria begon toen taxi-chauffeurs er via de berichtendienst Whatsapp achter kwamen dat Cabify speciaal voor de feria extra auto’s met chauffeur naar Málaga zou sturen. Toen auto’s van deze dienst zaterdagavond gespot werden bij de taxilaan bij het feria-terrein even buiten de stad, werd het de taxi-chauffeurs teveel en begonnen ze de staking. 

Volgens de Andalusische afgevaardigde van Unauto, Pablo García is dit type taxi-diensten volledig gereguleerd op staatsniveau. Er is niets illegaals aan taxi’s van Cabify. Bronnen bij Cabify zelf melden dat tijdens de ophef sinds zaterdagnacht veel auto’s zijn beschadigd, ramen zijn ingeslagen, spiegels kapot en auto’s bekrast. Bovendien was er sprake van veel verbale agressie jegens hun chauffeurs. 

Wat is Cabify?

De taxi-dienst Cabify werd in Spanje opgericht, maar week vanwege moeilijkheden om in dit land te opereren uit naar andere landen in met name Zuid-Amerika. Volgens Cabify’s CEO Juan de Antonio is er niets illegaals aan Cabify, betaalt het bedrijf keurig alle belastingen en is 100 procent Spaans. Het doel van het bedrijf is dat er minder particuliere auto’s rijden in grote steden. Dit kan alleen bereikt worden als er voldoende alternatieven zijn. Cabify levert verschillende type auto’s met chauffeur. De ritprijs wordt gebaseerd op het aantal kilometers van de kortste route tussen vertrekpunt en bestemming, zonder rekening te houden met het verkeer onderweg. Passagiers krijgen water en kunnen zelf hun muziek kiezen. Het verschil met een gewone taxi is volgens Juan de Antonio dat Cabify beschikt over modernere en luxere auto’s en dat de wagens via twee kliks via de website of de app die via GPS de dichtstbijzijnde wagen zoekt, te bestellen zijn.

Taxichauffeurs voelen zich bedreigd door diensten als niet alleen Cabify, maar ook Uber en Blablacar. Veelal deden zij een grote investering om hun taxi te mogen rijden en een dergelijke drempel geldt niet voor chauffeurs van de andere diensten. Zo’n 2.000 families leven van de taxi’s in Málaga. 

Extra bussen

De gemeente Málaga zoekt nu naar oplossingen om mensen toch van en naar de Feria te kunnen vervoeren. Gekeken wordt of de stadsbusdienst EMT extra bussen in kan zetten. Houd er dus wel rekening mee dat je niet zo eenvoudig vanaf het centrum naar het Feria-terrein komt en vice versa, mocht je het feest willen bezoeken dat nog tot aanstaande zondag duurt.

Dit vind je misschien ook leuk