‘Wij zijn niet bang’: Catalanen massaal de straat op tegen terreur

door admin
'Wij zijn niet bang': Catalanen massaal de straat op tegen terreur

De Catalaanse politie kreeg zaterdag op de Ramblas applaus van omstanders en taxi’s deden mee aan eerbetoon aan slachtoffers. Zereden stapvoets en al toeterend over de Ramblas. Zondag om 10 uur is er bij de Sagrada Familia een herdenkingsbijeenkomst waar de Spaanse koning Felipe en zijn vrouw Letizia, premier Rajoy en de Catalaanse premier Puigdemont aanwezig zullen zijn.

Oorspronkelijke plannen verijdeld door explosie

Dit door Antoni Gaudi ontworpen symbool van Barcelona zou samen met de markt La Boquería aan de Ramblas het oorspronkelijke doelwit zijn geweest van de aanslag. Dit ging vanwege de explosie in een huis in Alcanar op 17 augustus niet door. De politie gaat ervan uit dat het huis een bommenfabriek was waarmee de verdachten aanslagen hadden willen plegen. Vanwege de explosie zouden de aanslagplegers zijn overgegaan op plan B. De Mossos d’Esquadra (Catalaanse politie) is nog steeds op zoek naar drie verdachten. Daarbij willen ze nu alles weten over een imam uit Ripoll, het stadje waar de verdachten vandaan komen, die vermoedelijk bij de explosie in Alcanar om het leven kwam.

Politie nog steeds op zoek naar 3 verdachten 

Eerder meldde de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Juan Ignacio Zoído, dat de terreurcel verantwoordelijk voor de aanslagen was opgerold. Dit werd later ontkend door de Catalaanse politie bij monde van Joaquín Forn met het argument dat men nog steeds op zoek is naar drie verdachten. Ook is nog steeds niet bekend of de bestuurder van het busje een van de door de politie neergeschoten terroristen in Cambrils was.

Terreurniveau 4

Spanje handhaaft terreurniveau 4. Dit is één niveau onder het maximale dreigingsniveau, want ‘er is geen sprake van acute dreiging in het land’. Wel wordt de bewaking op toeristische trekpleisters opgeschroefd. Zo werd ook besloten dat een speciaal team van 128 Guardia Civil-officiers de beveiliging zal leiden rond de grote en bij het publiek zeer populaire wielerronde van Spanje, La Vuelta.

Betonblokken

In de politiek kwamen vragen over waarom de Ramblas niet met betonblokken was beveiligd, zoals na de aanslag met een vrachtwagen op de boulevard van het Franse Nice vorig jaar door de centrale regering werd geadviseerd aan Spaanse autonome regio’s en gemeenten. Volgens burgemeester Ada Colau is het onmogelijk om het hele centrum van Barcelona te beveiligen en Barcelona is bovendien een stad waarin mensen een vrij leven leiden en dat ze dat graag zo willen houden. 

#NoTincPor

Na de minuut stilte op Plaza de Catalunya op vrijdag om 12 uur liep een grote menigte over de Ramblas al ‘No tinc por’ roepend. ‘Ik ben niet bang’. Burgemeester Ada Colau heeft aangekondigd dat zaterdag 26 augustus om 18 uur een demonstratie gehouden wordt in Els Jardinets de Gracia met #NoTincPor of in het Spaans ‘no tenemos miedo’ (we zijn niet bang) als hoofdboodschap. ‘We zullen laten zien dat ‘wij zijn niet bang’ in de meerderheid zijn. We zullen de straten van deze moedige stad vullen’, zo schreef ze op Twitter.

In het gemeentehuis van Barcelona is de mogelijkheid om een condoleanceregister te tekenen. Hiervan werd gebruik gemaakt door de Spaanse premier, de Spaanse koningen en talloze andere politici. Inmiddels staat er continue een rij van ook burgers die het boek willen tekenen.

Reactie moslimgemeenschap in Barcelona en Ripoll

De moslimgemeenschap in Barcelona en familie en kennissen van enkele van de bij de aanslag betrokken terroristen nemen afstand van de terreurdaden en wijzen terrorisme af. De moeder van de hoofdverdachte Younes Abouyaaqoub die nog op de vlucht is zei volgens El País dat ze wil dat haar zoon zich aangeeft. ‘Ik wil niet dat ze anderen doden, de Islam zegt dat niet’. De familie van de broers Oukabir en Hychami uitte tegen de Spaanse media pijn en verrassing over de aanslagen. ‘We weten niets. We hadden nooit gedacht dat zoiets zou kunnen gebeuren’, aldus de nicht van Abouyaaqoub tegen de Spaanse omroep Antena 3. De familieleden herhaalden verschillende keren dat om zoiets uit te voeren er iemand geweest moet zijn die de jongens heeft geïndoctrineerd. ‘We geloven dat hier een groter brein geweest moet zijn die ze heeft gebrainwashed’, zo zeiden ze tegen de aanwezige pers.

Dit vind je misschien ook leuk