Vanaf nu verzekeringsbewijs mee naar de autokeuring in Andalusië

door admin
Vanaf nu verzekeringsbewijs mee naar de autokeuring in Andalusië

VEIASA, de organisatie voor industriële verificaties in Andalusië die valt onder het regionale ministerie van Werk, Bedrijven en Handel van de Junta de Andalucía, vereist vanaf die datum een geldig verzekeringsbewijs van bromfiets, motor, auto, bus en vrachtwagen. Zonder dat bewijs, voorzien van het kentekennummer, geldigheidsduur, ID van de verzekeraar en de dekking van minimaal de wettelijke aansprakelijkheid, komt het voertuig niet door de keuring. 

Met deze wijziging wordt voldaan aan artikel 78,2 van de tekst in de Spaanse verkeerswet (Ley sobre Tráfico, Circulación de Vehículos a Motor y Seguridad Vial) goedgekeurd door het koninklijk decreet 6/2015 van 30 oktober. Dit artikel stelt dat ‘de ITV keuringsstations vereisen een bewijs van de verplichte verzekering bij elke gewone of buitengewone inspectie van het voertuig. Het resultaat van de inspectie kan niet positief zijn wanneer niet aan deze eis wordt voldaan’. 

In principe hebben de medewerkers van het keuringsstation toegang tot het algemene register van voertuigen van de Spaanse verkeersdienst DGT, waar ze kunnen checken of het voertuig verzekerd is. Echter om misverstanden of gedoe te voorkomen – soms lukt het ze niet de info te krijgen of werkt het systeem niet naar behoren – kun je beter zelf het bewijs bij je hebben. Een betalingsbewijs van de periode waar het om gaat van de verzekering moet in elk geval gepaard gaan met het kenteken van de auto, de geldigheidsduur, de dekking en de gegevens van de verzekeraar. 

Elk voertuig in Spanje moet verzekerd zijn voor minimaal de wettelijke aansprakelijkheid. Boetes voor onverzekerd rijden in Spanje variëren van 600 tot 3000 euro afhankelijk van om welk type voertuig het gaat, hoelang er al onverzekerd mee werd gereden, of de bestuurder eerder voor soortgelijke vergrijpen werd aangehouden etc. Aangezien je niet onverzekerd mag rijden kan de betreffende politieagent ook je voertuig inmobiliseren voor een periode van 30 tot 90 dagen. 

Lees hier meer over ITV in Spanje en de regels (wel in het Spaans). 

Dit vind je misschien ook leuk