Voedselvergiftiging na eten tonijn treft 105 mensen in Zuid-Spanje

door admin
Voedselvergiftiging na eten tonijn treft 105 mensen in Zuid-Spanje

De gealarmeerde gezondheidsautoriteiten in Andalusië besloten na de ontdekking van twee partijen vervuilde vis afkomstig van hetzelfde bedrijf alle partijen tonijn van de markt te halen en de Guardia Civil op de hoogte te stellen. Bij scombroïde-intoxicatie wordt histamine gevormd in het spierweefsel van vissoorten zoals tonijn en makreel als deze bij te hoge temperaturen wordt bewaard. Vaak is de concentratie histmine niet gelijk verdeeld over alle delen van de vis. Niet iedereen die dezelfde vis eet hoeft dus ziek te worden. Klachten zijn vaak gematigd en duren kort. De symptomen ontwikkelen zich ongeveer 45 minuten nadat het slachtoffer de vis heeft gegeten. Het gaat hier om diarree, flushes en transpireren, erytheem, misselijkheid, braken, hoofdpijn, maagpijn, palpitaties, mondbranden, gezichtszwelling, urticaria, koorts, duizeligheid, benauwdheid, hypotensie en in zeer zeldzame gevallen shock.

De politie heeft inmiddels zeven personen aangehouden in verband met de vervuilde partijen tonijn. Het bedrijf leverde de tonijn vergezeld van valse documentatie over de herkomst. De vis zou afkomstig zijn uit duurzame vangst met lijnen, terwijl deze in werkelijkheid in netten is gevangen. Ook kon uit de administratie niet worden opgemaakt hoelang de tonijn al werd bewaard, voor deze werd verhandeld. 

De zeven aangehouden personen worden verdacht van een delict tegen de volksgezondheid en valsheid in geschrifte. De voedselvergiftiging bereikte een groot deel van Spanje, waaronder Andalusië, Murcia, Catalonië, Castilla y León, Madrid en Baskenland. Ook in enkele landen buiten Spanje zoals Duitsland, Frankrijk, Italië en Portugal werden enkele mensen ziek van de vervuilde tonijn uit Murcia.

Dit vind je misschien ook leuk