Welke supermarkt in Spanje is het goedkoopst?

door admin
Welke supermarkt in Spanje is het goedkoopst?

Een onderzoek van de OCU, de Spaanse consumentenorganisatie, toon aan dat je boodschappenmandje vullen met dezelfde producten in de goedkoopste of duurste supermarkt je in Madrid een besparing op kan leveren van 3.013 euro op jaarbasis. Dat is 14 euro meer dan vorig jaar. Nu staat de Spaanse hoofdstad ook bij de steden in Spanje waar het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste supermarkt het grootst is. 

Volgens OCU is het verschil tussen de goedkoopste en duurste supermarktketen voor het hele land gemiddeld 909 euro bij aankoop van dezelfde producten. Dit cijfer is 2,5% lager dan vorig jaar. Een gemiddeld huishouden spendeert jaarlijks 4.773 euro bij supermarkten. Hiermee is het dus mogelijk 19% te besparen op boodschappen.

Als je in Alcobendas bij Madrid boodschappen doet bij de duurste supermarkt kost je dat voor dezelfde boodschappen 7.329 euro per jaar. Kies je hier echter voor de goedkoopste supermarkt dan ben je slechts 2.850 euro kwijt. 

In San Sebastián is de kloof tussen de duurste en goedkoopste winkel 1.502 euro. In Santa Cruz de Tenerife kun je 1.410 euro besparen afhankelijk waar je je spullen koopt. Dit zijn meteen de Spaanse steden waar de verschillen tussen de duurste en goedkoopste supermarkt het grootst zijn. In Granada ben je gemiddeld 4.051 euro per jaar kwijt met dezelfde boodschappen. Deze stad is daarmee volgens de OCU het goedkoopst. 

Onderzoek

In totaal werden 164.000 prijzen bij 1.137 winkels voor 233 producten vergeleken. Hieronder 52 producten die vallen onder de categorie vers (vis, vlees, fruit en groente). 98 verpakte producten, waaronder schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorging en 83 goedkope producten, meestal afkomstig van de huismerken. 

Goedkoopste supermarkt van Spanje

Uit het onderzoek blijkt dat de goedkoopste supermarkt van Spanje de Dani is in de Melchor Almagro straat in Granada. De Alcampo in Vigo was vorig jaar nog de allergoedkoopste, maar staat nu samen met drie andere Dani supermarktwinkels in Granada op twee. 

De duurste supermarkten op de lijst zijn drie Sánchez Romero supermarkten in Madrid, gevolgd door Sorli Discau in Barcelona. 

Goedkoopste supermarktketen in Spanje

De goedkoopste nationale supermarktketen is Alcampo, gevolgd door Mercadona, Carrefour, Simply Market, Maxi Dia, Dia Market, Carrefour Market, Lidl, Eroski en Dia Plaza. De duurste ketens zijn die van El Corte Inglés gevolgd door Supercor en Carrefour Express onder andere. 

Mercadona in de helft van de steden het goedkoopst

Volgens OCU is Mercadona de goedkoopste optie in de helft van de onderzochte steden. Alleen als er een Alcampo is in dezelfde stad dan is deze meestal goedkoper. Lidl is de keten die verrassend genoeg het meeste zijn prijzen heeft verhoogd (+4,3%). Maxi Dia verhoogde de prijzen met 1,8% en Alimerka met 1,6%. Ketens die goedkoper zijn geworden zijn BM Urban met 3,2%, Lupa met 2,9% en Más y Más met 2,3%. 

Op lokaal niveau wint de Cash Fresh supermarkt als de goedkoopste regionale keten. Daarna volgt Family, Supercor, Consum, Bon Àrea, CAsh Ecofamilia, E. Leclerc, GAdis Hiper, Superdino en Gadis. 

Verse producten duurder geworden in Spanje

Uit het onderzoek blijkt dat de prijzen van verse producten vrijwel overal zijn gestegen. De gemiddelde kosten van het boodschappenmandje stegen met 0,1%. Verse producten stegen met 5,3% in prijs bij de Lidl, met 5,2% bij Alimerka en met 4,3% bij Consum. 

Alleen bij Dia Plaza gingen de prijzen omlaag, net als bij Urban BM, Simply Market, Supersol, Eroski en Lupa. 

Over het algemeen zijn consumenten het meeste geld kwijt bij supermarkten in Barcelona, Teruel en Palma de Mallorca en Almería en Puertollano bevinden zich aan de andere kant van het spectrum. 

Op regionaal niveau zijn La Rioja en Galicië het goedkoopst en Catalonië en de Balearen het duurst. 

Dit vind je misschien ook leuk