Alicante inspecteert hoogbouw na woontorenbrand in Valencia

door admin
Hoogbouw Alicante

Na de tragische brand in Valencia, die twee gebouwen volledig in de as legde, neemt Alicante proactieve stappen om een soortgelijk incident te voorkomen.

La Informacion schrijft dat een team van zes brandweerlieden is gestart met de inspectie van 135 gebouwen in de stad. Deze hebben vergelijkbare kenmerken met bij de grote uitslaande brand getroffen gebouwen in Valencia. Met name wat betreft de “verhulde gevels” die een potentieel risico kunnen vormen bij brand.

Proactieve inspecties voor veiligheid

De inspecties, uitgevoerd door het Brandweer- en Preventiedienst (SPEIS) van de gemeente Alicante, zijn gericht op het identificeren van gebouwen die mogelijk risico’s lopen. Na de inspecties zal een lijst worden opgesteld om de hulpdiensten te informeren over de beste aanpak in geval van brand in deze specifieke gebouwen. De eerste visuele inspecties zijn al uitgevoerd in het centrum van Alicante. Bijvoorbeeld bij het emblematische hotel Gran Sol. Indien nodig zullen verdere controles van de materialen worden uitgevoerd met behulp van hoogwerkers, volgens de geldende regelgeving en technische noodzakelijkheden.

Reactie burgemeester Luis Barcala

Burgemeester Luis Barcala benadrukte het belang van deze inspecties om de veiligheid van de inwoners van Alicante te waarborgen. Ook kan de brandweer zich zo voorbereiden op mogelijke toekomstige incidenten. “We willen geen paniek zaaien. Wat in Valencia is gebeurd, is uitzonderlijk, maar we willen alles in het werk stellen om onze burgers gerust te stellen met accurate informatie,” aldus Barcala. Hij voegde eraan toe dat het doel is om mensenlevens te redden en de veiligheid van brandweerlieden en hulpdiensten te waarborgen in geval van een vergelijkbaar incident.

Normen en bouwperioden onder de loep

Bij de inspecties wordt speciale aandacht besteed aan de bouwvoorschriften en de bouwperiode van de gebouwen. Gekozen is voor de periode tussen 2005 en 2019 aangezien de regelgeving in die jaren aanzienlijk is geëvolueerd. In de meest recente herzieningen van de bouwvoorschriften zijn de gebruikte materialen in gevels aan strengere eisen onderworpen.

Valencia neemt ook maatregelen

Parallel aan de inspanningen in Alicante, heeft de burgemeester van Valencia, María José Catalá, ook actie aangekondigd. De gemeente werkt samen met het College van Architecten om soortgelijke gebouwen te analyseren en te beslissen over te nemen maatregelen. Deze acties benadrukken het belang van een grondige evaluatie van gebouwen gebouwd met vergelijkbare constructietechnieken en materialen.

Geruststelling voor bewoners

Burgemeester Barcala nodigt bewoners die bezorgd zijn over hun gebouwen uit om contact op te nemen met het stadhuis. “Bij twijfel willen we dat u ons informeert, en wij zullen u adviseren over eventuele noodzakelijke acties,” verklaarde hij.

Lees ook: Vuurzee in grote woontoren in Valencia

Dit vind je misschien ook leuk