Alles over zonnepanelen voor je huis in Spanje

door admin
Alles over zonnepanelen voor je huis in Spanje

Het eigen verbruik steeg met meer dan 100 procent tot 1.203 geïnstalleerde MW. Deze sterke groei van zonne-energie is mede te danken aan de wereld waarin we momenteel leven. Er zijn steeds meer zorgen over energiebesparing en de toename van broeikasgassen in de atmosfeer die schadelijk zijn voor het milieu. Als oplossing voor dit probleem zijn er nieuwe technologieën beschikbaar die tot doel hebben de ecologische voetafdruk te verkleinen en de sleutel worden tot de duurzaamheid van de planeet.

Nog steeds bestaat er een gebrek aan kennis over de installatie van zonnepanelen en hoe het regelgevend kader werkt op Spaans grondgebied. Daarom geven we u in dit artikel, aangeboden door de specialisten van het door Nederlanders opgerichte zonne-energiebedrijf SolarMente, de nodige informatie over zonnepanelen in Spanje. We gaan in op de volgende zaken:

• Wat is een zonnepaneel en hoe werkt het

• Wat zijn de componenten van een fotovoltaïsche installatie

• Hoe wordt een installatie van zonnepanelen in Spanje uitgevoerd

• Prijzen van een fotovoltaïsch systeem

• Winstgevendheid van zonnepanelen

• Onderhoud van zonnepanelen in Spanje

• Gebruik en toepassingen van zonnepanelen

Wat is een zonnepaneel en hoe werkt het?

Zonnepanelen zijn elementen die de energie van de zon omzetten in elektriciteit. Hoe wordt al die energie geproduceerd voor huishoudelijk gebruik? Dat gebeurt dankzij silicium, het hoofdbestanddeel waaruit een zonnepaneel is gemaakt. Het silicium in de modules vangt de de fotonen (of lichtdeeltjes) van de zon op en zet deze om in elektronen.

Vervolgens zet de omvormer voor zonne-energie de gelijkstroom (DC) die door het systeem wordt geproduceerd om in wisselstroom (AC). Die wisselstroom is geschikt voor het energieverbruik van ons huis. Om deze reden is de omvormer een essentieel onderdeel van elke installatie en wordt het ook wel het “brein” van het systeem genoemd.

Er zijn specifieke gevallen waarin we meer energie kunnen opwekken dan we verbruiken. U heeft dan de mogelijkheid om voor die overschotten een financiële vergoeding te krijgen. Een andere mogelijkheid die u heeft, is om zonnepanelen te installeren die overtollige energie opslaan om ’s nachts te gebruiken.

Onderdelen van een fotovoltaïsche installatie

Zonnepanelen zijn niet het enige element waaruit een fotovoltaïsche installatie bestaat. Om het systeem 100% te laten werken, zijn er andere fundamentele apparaten die de omzetting van energie in elektriciteit mogelijk maken. De belangrijkste componenten van een installatie zijn:

• Fotovoltaïsche modules

• De omvormer voor zonne-energie

• De slimme meter

• Batterijen (deze zijn optioneel als u maximaal wilt besparen op energie en minder afhankelijk wilt zijn van het traditionele elektriciteitsnet)

De zonnepanelen worden in ieder geval niet zomaar op het dak geplaatst. Ze worden gemonteerd op een vooraf op het dak bevestigde structuur die de optimale helling garandeert. Dat gebeurt samen met een correcte verankering die ons veiligheid biedt.

Andere onderdelen van de installatie zijn de bekabeling, zoals toegepast in elektrische installaties, en de bi-directionele meter, die de verbruikte energie bijhoudt.

Hoe verloopt het installeren van zonnepanelen in Spanje?

Alvorens over te gaan tot het plaatsen van de zonnepanelen moet de woning aan een aantal voorwaarden voldoen. Allereerst voert het installatiebedrijf een studie uit van het dak. De installateur zal de toestand van het dak bekijken en de oriëntatie en helling analyseren. Als het bedrijf vervolgens verifieert dat de voorwaarden gunstig zijn, wordt het proces voortgezet.

Het is belangrijk om te weten dat de installatie van zonnepanelen in Spanje uitgevoerd moet worden door gecertificeerde installateurs, anders is de installatie niet legaal.

Vanaf dit moment moet u voldoen aan enkele vereisten met betrekking tot het juridische deel van het systeem. Bovendien moet u de procedures presenteren die zijn vastgelegd in de Spaanse regelgeving. Dat wil zeggen, de nodige vergunningen om zowel voor als na de werken over te gaan tot de installatie van zonnepanelen.

De daarna te volgen stappen bij een fotovoltaïsche installatie zijn als volgt:

• Monteer de structuur

• Bevestig de constructie op het dak

• Bevestig de zonnepanelen

• Aansluiten op omvormer

• Aansluiting op elektrisch paneel

Vergeet niet het systeem te legaliseren om deze stappen uit te voeren. Om dit te doen, is het belangrijk om deze richtlijnen te volgen:

1. Huur een geautoriseerde en gecertificeerde installateur in.

2. Registreer de fotovoltaïsche installatie via het desbetreffende ministerie van Industrie.

3. Valideer het systeem per branche. Als er documentatie ontbreekt, wordt deze in deze stap opgevraagd.

4. Onderteken het contract voor de compensatie van overschotten. U heeft maximaal 10 dagen de tijd om te bevestigen.

De prijzen van zonnepanelen in Spanje

De vooruitgang die is geboekt bij de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen heeft geleid tot aanzienlijke verlagingen van de kosten van zonnepanelen. Hierdoor is zonne-energie een goedkopere alternatieve bron voor Spaanse huizen geworden. Daarom houdt praten over prijzen in dat er rekening moet worden gehouden met materialen, arbeid en juridische procedures. Daarnaast zullen de prijzen altijd indicatief zijn. Variabelen zoals het energieverbruik van elk huis, de ligging ervan of de belastingen die door elke autonome gemeenschap zijn vastgesteld, zijn van invloed op de prijs.

De volgende prijzen van SolarMente zijn een indicatie van de geschatte kosten:

Zonnepanelen Prijs:

• M-pakket: € 6.786

• L-pakket: € 8.114

• XL-set € 9.538

Wilt u batterijen aan uw systeem toevoegen, dan komt dat bovenop de hierboven vermelde prijzen. Hoewel dat een grotere investering vereist, zult u op de lange termijn hogere energie- en economische besparingen behalen.

Als u niet genoeg budget heeft om de initiële investering te dekken, kunt u ook kiezen voor een abonnement op zonne-energie. Door uw zonnepanelen te huren betaalt u een verlaagd maandbedrag en bespaart u verder op uw elektriciteitsrekening terwijl u geniet van alle voordelen van eigen verbruik.

Winstgevendheid van zonnepanelen

Is het de moeite waard om in Spanje in te zetten op zonne-energie? De winstgevendheid van zonnepanelen wordt bepaald door de volgende factoren:

• De prijs van de installatie

• De ontvangen hulp en subsidies

• De hoeveelheid geproduceerde energie

• Besparing op de elektriciteitsrekening

• Compensatie van overschotten

Met gemiddeld 2.500 zonuren per jaar wordt Spanje uitgeroepen tot een van de zonnigste geografische gebieden van Europa. Het land overtreft in dit opzicht ruim buurlanden Frankrijk en Portugal. Bovendien zijn deze gegevens een duidelijk voorbeeld van het potentieel voor energieproductie in dat gebied.

Sinds de wetswijzigingen die in 2018 zijn doorgevoerd met de afschaffing van de zonnebelasting en het wegnemen van tal van bureaucratische belemmeringen, is er een aanzienlijke groei geweest in zonne-energie in Spanje.

Bovendien bevorderen de regering en de autonome regio’s in toenemende mate het zelfverbruik door middel van hulp en subsidies bij de installatie van zonnepanelen. Denk hierbij aan IBI- en ICIO-belastingkortingen, evenals verlagingen van de personenbelasting of andere specifieke regionale steun.

Waar is dat deze hulpmiddelen een pluspunt zijn en het rendement op de investering versnellen. Maar als we de kans zouden krijgen om ze te ontvangen, zou het fotovoltaïsche systeem winstgevend blijven, aangezien we zelf verbruikende energie consumeren. Hierdoor kan de elektriciteitsfactuur met maar liefst 50% dalen.

Op dezelfde manier kunt u, hoewel het geen significante economische vergelding is, een vergoeding krijgen voor uw gegenereerde overschotten als u deze aan het elektriciteitsnet levert.

Onderhoud zonnepanelen

Installaties met fotovoltaïsche panelen hebben nauwelijks onderhoud nodig. Ze zijn gemaakt van materialen die alle soorten weersverschijnselen verdragen. Het installeren van zonnepanelen bij u thuis vraagt dus niet veel aandacht. Bovendien hoeft u de modules maar drie of vier keer per jaar schoon te maken. Dit houdt het oppervlak vrij van stof en ander vuil dat het maximaliseren van het vermogen kan bemoeilijken.

Voor een effectieve reiniging heeft u nodig:

• Een tuinslang of een emmer met veel water

• Een niet-schurende doek of spons om schade aan het systeem te voorkomen. Dit is alleen nodig als het vuil niet verdwijnt bij het wassen met veel water.

Defecte onderdelen worden kosteloos vervangen zolang ze onder de garantie vallen. Heeft u de zonnepanelen echter gehuurd, dan zorgt het installatiebedrijf voor het vernieuwen van de onderdelen.

Gebruik en toepassingen van zonnepanelen

Door de veelzijdigheid van zonnepanelen kunt u niet alleen genieten van zonne-energie in uw huis, maar ze hebben ook meerdere toepassingen. Hier zijn er een paar:

• Openbare en particuliere verlichting

• Zwembad

• Verwarming

• Irrigatiesysteem

• Heet water

• Vervoer

Zoals u kunt zien, heeft zonne-energie een onbetwistbaar potentieel in Spanje. De installatie van zonnepanelen in Spanje is een gegarandeerde investering. Zonnepanelen installeren in Spanje betekent vanaf de eerste dag een aanzienlijke financiële besparing, waardoor u eigenaar wordt van uw eigen energie. Evenzo leidt het gebruik van hernieuwbare bronnen zoals zonne-energie ons tot een energiemodel gebaseerd op duurzaamheid. U zet fossiele brandstoffen opzij om vervuiling te verminderen en klimaatverandering tegen te gaan.

Aangezien de volatiliteit van de elektriciteitsprijzen steeds duidelijker wordt, zijn fotovoltaïsche installaties de hoofdrolspelers voor een steeds competitievere prijs en een groot potentieel in een land met veel zonuren.

Voor meer informatie over eigen verbruik in uw huis, klik hier en ontdek alle voordelen die u zult halen uit het gebruik van een hernieuwbare en schone energiebron. Of stuur een mail naar hola@solarmente.es. Er wordt ook Engels en Nederlands gesproken.

Dit vind je misschien ook leuk