Andalusië bereidt havens voor op komst van schepen vol water

door admin
Andalusië bereidt havens voor op komst van schepen vol water

Deze aankondiging werd door Juanma Moreno gedaan tijdens het debat over de staat van de regio in het Andalusische parlement. Moreno gaf aan dat de regering van Andalusië aanstaande dinsdag 5 december een vierde decreet zal goedkeuren met maatregelen om de droogte aan te pakken. Deze maatregelen zijn bedoeld als korte-termijnoplossingen voor de problematiek. “We moeten voorbereid zijn als de regen uitblijft”, benadrukte hij.

Onder de geplande acties valt het installeren van aansluitingen voor waterbehandelingsstations dicht bij de Andalusische havens, om zo de aanvoer en het lossen van drinkwater te vergemakkelijken mocht de droogte verergeren.

Inzet van draagbare ontziltingsinstallaties

De Junta de Andalucía zal ook draagbare ontziltingsinstallaties plaatsen in Marbella en Axarquía, gebieden die bijzonder hard getroffen zijn door de droogte en het leeglopen van de reservoirs. Verder wordt er gewerkt aan het verbeteren van waterzuiveringsinstallaties om zogenaamde tertiaire behandelingscycli te implementeren voor het verkrijgen van volledig gezuiverd water.

Lees ook: Costa del Sol wil ‘watersnelweg’ in strijd tegen de droogte

Waterwinning uit inactieve Bronnen

Een ander onderdeel van de strategie is het herstellen en activeren van reeds bestaande, maar momenteel ongebruikte waterputten. Ook wordt de installatie van drijvende inlaatpunten gepland, die waterwinning mogelijk maken bij lage waterstanden in de reservoirs van La Viñuela en Guadarranque.

De zorg om water

De droogteproblematiek was een belangrijk onderdeel van de toespraak van president Moreno. Naast de wachtlijsten in de gezondheidszorg is het een van de kwesties die hem naar eigen zeggen “wakker houden”. Gezien de ernst van de situatie benadrukte hij dat “we blijven handelen met voortvarendheid en moed om de droogte te bestrijden”. “Geen enkele regering heeft zoveel gedaan op het gebied van water”, voegde hij eraan toe.

Lees ook: Costa del Sol kampt met dreigend watertekort in de zomer

Dit vind je misschien ook leuk