Balearen mogen aankoop woningen door niet-ingezetenen niet verbieden

door admin
Balearen mogen aankoop woningen door niet-ingezetenen niet verbieden

Het touwtrekken gaat door tussen de Balearen en de Europese Unie voor de aankoop van woningen door niet-ingezetenen. De Europese commissaris voor Financiële Diensten en Financiële Stabiliteit en de Kapitaalmarktenunie, Mairead McGuinness, heeft in een reactie aangegeven dat deze mogelijkheid voor de archipel is uitgesloten.

De regering van de eilanden wilde de aankoop van huizen verbieden voor degenen die al minimaal vijf jaar niet in de archipel hebben gewoond. Al beschikten zij over de Spaanse nationaliteit. De centrale regering in Madrid heeft het bestuur van de eilanden echter al gewaarschuwd dat deze maatregel met de huidige Europese regelgeving niet mogelijk zou zijn. Dat is nu vanuit de Europese Unie bevestigd.

Bekijk ook: Huizenverkoop aan buitenlanders in Spanje schiet omhoog

La Vanguardia citeert McGuiness zijn reactie. Hij baseert zich op artikel 63 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. Dit verbiedt ten strengste beperkingen op het verkeer van kapitaal in verband met de verwerving van onroerend goed. Deze beperking kan alleen worden opgelegd om redenen van openbare orde, openbare veiligheid of “om dwingende redenen van algemeen belang erkend in de jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Unie”.

Hoewel het waar is dat verschillende landen van de Europese Unie de aankoop van huizen door buitenlandse staatsburgers verbieden of beperken, zijn ze tot de Europese gemeenschap toegetreden met deze voorafgaande voorwaarde. Dit is alleen niet het geval voor Spanje. De president van de Balearische regering, Francina Armengol, heeft daarom verzocht om een uitzondering voor de eilandengroep die zij bestuurt.

Bekijk ook: Kan Mallorca niet-ingezetenen verbieden huizen te kopen?

Dit vind je misschien ook leuk