Bank van Spanje voorziet verdere prijsstijgingen levensmiddelen

door admin
Bank van Spanje voorziet verdere prijsstijgingen levensmiddelen

De conclusie luidt dat de stijging, die al fors is geweest het afgelopen jaar, “geen hoogtepunt heeft bereikt”. Al maandenlang merkt elke consument al waar de CEO van Spanje’s grootste supermarkt Mercadona tijdens de presentatie van de jaarcijfers op 14 maart naar verwees: “we hebben de prijzen flink verhoogd”. En dat geldt niet alleen voor de Mercadona. 

Serieuze waarschuwing

Wat er in 2023 staat te gebeuren, is echter niet bemoedigend. De Bank van Spanje verhoogt haar CPI-prognose voor levensmiddelen voor 2023 met meer dan 4 punten, tot 12,2% en geeft een serieuze waarschuwing af voor de komende maanden.

“De prijs van voedsel heeft geen hoogtepunt bereikt”, verzekerde Ángel Gavilán, directeur economie en statistiek van de Bank van Spanje. Hij heeft de gemiddelde inflatieprognose naar boven bijgesteld, van de prognose van 7,8% vorige maand december tot 12,2% nu.

Zijn afdeling heeft berekend dat de btw-verlaging voor bepaalde essentiële levensmiddelen in januari twee tienden van een procentpunt aftrok van de algemene inflatie. Volgens de instelling weerspiegelt de recente stijging van de voedselprijzen de geleidelijke doorwerking van de kostenstijgingen die producenten in de laatste kwartalen hebben moeten doorberekenen naar de consumentenprijzen om niet al teveel van hun marges te verliezen. 

Vooruitkijkend naar 2024, berekent de Bank van Spanje dat de gemiddelde inflatie voor levensmiddelen 4,6% zal zijn. In het laatste rapport werd nog 2,6% geschat. In 2025 zou deze 2,9% bereiken – in tegenstelling tot de eerder voorspelde 3,3%..

De prijs van benzine

Terwijl de btw-verlaging op sommige voedingsmiddelen o,2% aftrok van de algemene CPI voor januari, voegde de afschaffing van de universele korting op brandstoffen volgens de instelling ongeveer o,7% toe aan de inflatie.

De Euribor

De Bank van Spanje ziet een iets tragere doorwerking van marktrentetarieven naar de kosten van nieuwe bankactiviteiten dan in het verleden. Wel verwacht de entiteit dat de impact van de rentestijging op de gemiddelde particuliere schulden de komende maanden groter zal worden. Ook waarschuwt de instelling dat de tariefstijging gevolgen zal hebben voor de gezinsconsumptie. 

Lees ook: Zoveel kostte een woning in 2005 en zoveel betaal je nu

Dit vind je misschien ook leuk