Barcelona is Europa’s hotspot voor vruchtbaarheidstoerisme

door admin
Barcelona is Europa's hotspot voor vruchtbaarheidstoerisme

Recent heeft de stad zich ook op de kaart gezet als het internationale epicentrum voor zogenaamd vruchtbaarheidstoerisme. Vrouwen van over de hele wereld bezoeken de stad en een van de 300 vruchtbaarheidsklinieken die er geregistreerd staan voor medische behandelingen zoals in-vitrofertilisatie en eicelconservering.

Volgens een gegevens verstrekt door persbureau EFE is momenteel zo’n 70% van de patiënten in de meer dan 300 geregistreerde vruchtbaarheidsklinieken in Barcelona afkomstig uit het buitenland, voornamelijk uit Frankrijk en Italië.

Flexibele wetgeving betreffende de leeftijd van de aanstaande moeder

De belangrijkste aantrekkingskracht voor deze internationale bezoekers zijn de “flexibele” wetgeving betreffende de leeftijd van de aanstaande moeder, de “inclusieve” reproductieopties voor de LGTBI-gemeenschap, evenals de hoge specialisatie van gynaecologen en andere experts.

Gunstige ligging ten opzichte van Madrid

Borja Marqués, directeur van het Marqués Vruchtbaarheidsinstituut, vertelde EFE dat Barcelona “duidelijk de belangrijkste stad in Europa is op het gebied van vruchtbaarheid”. Hoewel Madrid nog steeds veel Spaanse vruchtbaarheidspatiënten aantrekt, merkt Marqués op dat Barcelona de meerderheid van de buitenlandse cliënten heeft verworven, mede dankzij de gunstige geografische ligging dichter bij andere Europese landen.

Populaire behandelingen

De meest voorkomende behandeling is bevruchting met eiceldonatie. Die procedure wordt in andere delen van de wereld beperkt door de leeftijd. Volgens gynaecoloog en directeur van Fertilab, Federica Moffa, bestaat er in Spanje een ongeschreven regel dat 50 jaar de maximumleeftijd is voor bepaalde behandelingen. Al kunnen er “uitzonderingen” zijn, afhankelijk van “de gezondheid en kenmerken” van de patiënt.

Ook wordt het invriezen van eicellen steeds belangrijker om het moederschap uit te kunnen stellen tot voorbij de leeftijd waarop dat op een ‘natuurlijke’ manier gemakkelijker is. In de afgelopen twee jaar, zegt dr. Moffa, is in haar kliniek deze behandeling om het moederschap uit te stellen met 200% toegenomen.

Nuttige met aangename goed te combineren

“Naast de gespecialiseerde centra en de mond-tot-mondreclame onder patiënten uit andere landen, speelt ook de aantrekkingskracht van de stad zelf een rol. Veel aanstaande ouders brengen graag tijd door in Barcelona tijdens hun behandelingsproces. Het is gebruikelijk dat ze vakanties of zelfs sabbaticals opnemen en tijdens hun verblijf de stad en de omgeving goed leren kennen”, legt hij uit.

Lees ook: Heerst er een taboe op onvruchtbaarheid in Spanje?

Dit vind je misschien ook leuk