Bedreigde schildpad door drone uit zee gered voor kust van Alicante

door admin
Bedreigde schildpad door drone uit zee gered voor kust van Alicante

Het bleek te gaan om een caretta caretta schildpad, ook wel de ‘onechte karetschildpad’ genoemd. 

De redding vond plaats op het strand van Guardamar del Segura (Alicante). De schildpad zat bekneld in een achtergelaten visnet en kon worden gered dankzij een van de onbemande drones. Deze worden ingezet door de regionale overheid om de bewakings- en preventiewerkzaamheden op de stranden van de regio Valencia te versterken in het kader van de campagne ‘Platges segures’ (Veilige stranden). Vanaf dezelfde drone werd een waarschuwing gestuurd naar de eerstehulpteams van de gemeente, en het beknelde dier kon snel worden gered. 

Revalideren en dan terug naar zee

Na onderzoek door dierenartsen van het Oceanogràfic, het openbaar aquarium in de Spaanse stad Valencia, werd de schildpad overgebracht naar het revalidatiecentrum Arca del Mar. Hoewel het goed lijkt te gaan met de schildpad, moet hij, voordat hij naar zee terug kan, herstellen van het ernstige letsel dat door het net aan zijn nek en voorpoten is toegebracht.

Bedreigde schildpad komt steeds vaker naar Spanje

De onechte karetschildpad is een zeldzame diersoort die steeds afhankelijker wordt van bescherming. De status van deze schildpad op de Rode Lijst van de IUCN is daarom kritiek (CR of critical). Dit betekent dat de schildpad met uitsterven bedreigd is. De afgelopen jaren komt het steeds vaker voor dat de onechte karetschildpad nesten legt langs de Middellandse Zeekust. Daar ligt de klimaatcrisis aan ten grondslag; de verspreiding van deze schildpad wordt beïnvloed door de temperatuur van het water. 

Inzet van drones effectief, ook voor de badgasten

Drones blijken een zeer nuttig instrument te zijn om snel noodsituaties op zee op te sporen en te analyseren. Deze zomer heeft de Generalitat het aantal strandwacht- en reddingsdrones verdubbeld in dit baanbrekende project in Spanje. In totaal beschikken twintig gemeenten over onbemande drones die in coördinatie met de strandbewakings- en reddingsdiensten van elk strand toezichthoudende ondersteunende taken uitvoeren en drijvers te water laten om zwemmers in gevaar uit zee te redden.

Dit vind je misschien ook leuk