Beer gered in Spanje die met zijn kop vast zat in een afvalton

door admin
Beer gered in Spanje die met zijn kop vast zat in een afvalton

De beelden van de beer met zijn kop in het vat spreekt boekdelen. Het dier beweegt zich in paniek voort, in rondjes en struikelend tussen de stenen vlakbij de stad Anllares del Sil in de provincie León. Het blijkt een mannetjesbeer te zijn van 98.5 kilo. Dat zei David Cubero, hoofd van de dienst Natuurgebieden, Fauna en Flora van Castilla y León. Doordat het reddingsteam snel na de melding van een buurtbewoner ter plaatse was, was het mogelijk de beer die niet meer kon zien en eten of drinken op tijd te bereiken en te redden. 

De beer werd gedurende korte tijd verdoofd, zodat de reddingswerkers zijn kop vrij konden maken. Om hem in de toekomst te kunnen lokaliseren kreeg hij een gps-band om voordat hij werd vrijgelaten. 

“We zijn altijd voorbereid en hebben ook trackinghonden bij ons voor situaties zoals deze,” zegt Cubero. Gelukkig waren de honden deze keer niet nodig; het reddingsteam bereikte de beer binnen 45 minuten.

Toenemende berenpopulatie

Door de groeiende berenpopulatie in de Cantabrische bergketen zijn dergelijke incidenten geen zeldzaamheid meer. “We zijn altijd alert. In dit geval was het een beer die niet bekend was in dit gebied. We hadden geen meldingen ontvangen dat hij op zoek was naar fruit in tuinen,” voegt Cubero toe.

Lees ook: Goed nieuws over de bruine beer in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk