Begin juni opnieuw een DANA en koele temperaturen in Spanje

door admin
Begin juni opnieuw een DANA en koele temperaturen in Spanje

In de komende weken zal instabiliteit het weerbeeld bepalen met zware buien en temperaturen van 5 tot 10 graden onder het normale niveau in het land. Aemet meldt dat het patroon van de afgelopen tijd zal voortduren, zelfs tot in de maand juni.

Verkiezingszondag met onweersbuien

Volgens Rubén Del Campo, woordvoerder van Aemet, staan ons dagen van “grote instabiliteit” te wachten met “lage temperaturen voor deze tijd van het jaar”. Alleen in het noorden zullen temperaturen juist 5 tot 10 graden boven het gemiddelde zijn. Op deze verkiezingszondag worden regen en onweersbuien verwacht in grote delen van het land. Dat geldt met name voor het zuiden van Galicië, waar intense buien worden verwacht, het westelijk deel van Castilla y León en het zuiden van de regio Valencia.

Lees ook: Zware regen en storm zorgen voor beknelde auto’s en gesloten scholen in Spanje

Warmer in het noorden

De temperaturen zullen in het centrale deel van het land iets dalen, terwijl er weinig verandering wordt verwacht in de rest van het land. Het noorden zal opnieuw warm zijn voor deze tijd van het jaar, met temperaturen die kunnen oplopen tot boven de 27 graden in steden als Pamplona, Logroño, Zaragoza en Lleida. In het centrum en zuiden van het land blijft het koeler, waarbij Madrid nauwelijks boven de 20 graden zal uitkomen en Sevilla rond de 23 graden zal blijven.

Voortzetting van instabiliteit

Volgende week zal op vergelijkbare wijze beginnen, waarbij atmosferische instabiliteit nog steeds buien zal veroorzaken in grote delen van het schiereiland en de Balearen. Met name in het noorden en oosten van Spanje worden intensere buien verwacht. Extremadura en West-Andalusië zullen ditmaal grotendeels gespaard blijven. 

Verwachte koude depressie en nieuwe DANA

Op maandagmiddag worden buien en onweersbuien verwacht in veel delen van het land. De meest intense neerslag wordt verwacht in het noordwesten van het land. Op dinsdag zal deze situatie vergelijkbaar zijn, maar de buien kunnen zich uitbreiden naar het gehele oosten van het schiereiland en zelfs naar de Balearen, aldus Marta Almarcha, meteoroloog van ElTiempo.es. 

Nieuwe DANA’s

De nadering van een geïsoleerde koude depressie in de Atlantische Oceaan is verantwoordelijk voor deze onstabiele situatie. Wanneer deze koude verstoring in de hogere atmosferische lagen gepaard gaat met een gesloten circulatie aan het oppervlak, ontstaat er een geïsoleerde koude depressie, ook wel bekend als DANA. Op woensdag zal de onstabiliteit vergelijkbaar zijn. Er bestaat zelfs de mogelijkheid dat er een nieuwe DANA gevormd wordt in de Middellandse Zee, zich isolerend van de situatie in de Atlantische Oceaan. 

Deze nieuwe DANA zou de onstabiliteit in het oosten van het schiereiland en op de Balearen verder vergroten. Op donderdag verplaatst de depressie zich waarschijnlijk naar het zuidwesten van het schiereiland, waar enkele buien worden verwacht. “De koude lucht in de hogere atmosferische lagen die ermee gepaard gaat, kan het Iberisch Schiereiland bereiken vanuit de Golf van Cádiz, waardoor vrijdag vrijwel overal regenachtig zal zijn”, voegt Almarcha toe.

Hoeveelheid regen en mogelijk hagelbuien

Aemet waarschuwt dat de neerslagaccumulaties volgende week kunnen oplopen tot meer dan 30 of 40 mm in grote delen van het binnenland van het schiereiland. Met name in het noordwesten, waar de meest intense regen wordt verwacht, kunnen de accumulaties in de hele week zelfs meer dan 80 of 90 mm bedragen. Daarnaast moet men de komende dagen alert zijn op het risico van plaatselijke hagelbuien.

Lees ook: Zware overstromingen, reddingsacties en schade door DANA in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk