Belastingdienst controleert betalingen van Spaans Koninklijk Huis aan ex-koning

door admin
Belastingdienst controleert betalingen van Spaans Koninklijk Huis aan ex-koning

De Spaanse belastingdienst wil informatie hebben over alle betalingen die tussen juni 2014 en 2018 aan de emeritus-koning Juan Carlos I zijn gedaan. Deze controle is deel van het onderzoek van het Hooggerechtshof naar mogelijke fiscale misdrijven van de ex-monarch.

Aanklagers onderzoeken de bankrekening waarop de vader van koning Felipe VI zijn jaarlijkse toelage van 198.845 euro ontving. Ze willen controleren of de betalingen die door de Spaanse nationale begroting zijn vastgesteld overeenkomen met de opnames en stortingen die Juan Carlos I in die periode heeft gedaan.

Medewerkers van het koninklijk huis hebben alle infiormatie verstrekt en vragen van de inspecteurs beantwoord, zo melden bronnen bij het koninklijk paleis tegen El País. Inspecteurs proberen nu ook de herkomst te achterhalen van geld dat is gebruikt voor kleine stortingen op de bankrekening van Juan Carlos die bedoeld waren om producten in winkels te betalen.

Fiscale regularisatie

De aanleiding voor deze laatste controle wordt gevormd door twee belangrijke betalingen door Juan Carlos om zijn fiscale situatie in verband met andere vermeende financiële onregelmatigheden te regulariseren.

In december 2020 voorkwam hij mogelijk strafrechtelijke vervolging vanwege zijn banden met de Mexicaanse zakenman Allen Sangines-Krause door 678.393 euro te betalen. Krause zou privékosten van Juan Carlos tussen 2016 en 2019 hebben betaald met geld dat ook niet in Spanje was gedeclareerd als persoonlijk inkomen of schenking.

De tweede betaling betrof 4,4 miljioen euro in verband met honderden privé die werden betaald door de stichting Zagatka op naam van een neef van Juan Carlos. Deze giften waren onderworpen aan Spaanse inkomstenbelasting die toen niet is betaald. Het geld voor deze belastingregulariisatie isi bijeengebracht door bevriende ondernemers. Deze  personen zijn door de belastingdienst verzocht de herkomst van het geld dat zij aan Juan Carlos betaalden te rechtvaardigen.

Deze tweede belastingbetaling door Juan Carlos wordt onderzocht na vaststelling dat de Zagatka-stichting aanzienlijke contante betalingen heeft gedaan. Op 24 februari werd daartoe een verzoek naar Zwitserland gestuurd, waar de sticihting Zagatka rekeningen had.

Geen toelage meer

Na berichten in de media over en afzonderlijk Zwitsers onderzoek naar een donatie van meerdere milijoenen euro’s ontvangen door een zakenvrouw genaamd Corinna Larsen, ontnam Felipe VI zijn vader zijn toelage in maart 2020. Larssen had naar verluidt een romantische relatie met Juan Carlos. Zij vertelde de onderzoekers dat het geld een donatie was van de voormalige Spaanse monarch.

Smeergeldbetalingen

In juni 2020  kondigden openbare aanklagers bij het Spaanse Hooggerechtshof een onderzoek aan naar vermoedelijke smeergeldbetalingen voor Juan Carlos voor het helpen van Spaanse bedrijven om het contract binnen te halen voor de aanleg van de AVE-hogesnelheidslijn naar Mekka in Saoedi-Arabië.

Pand in Londen

Spaanse aanklagers onderzoeken ook een pand in Londen dat naar verluidt door de sultan van Oman aan Juan Carlos is geschonken. De verbouwingswerkzaamheden aan het appartement eindigden in augustus 2015 en het pand werd verkocht voor ongeveer 50 miljoen euro. De voormalige koning van Spanje heeft er nooit gewoond. Onderzoekers proberen nu vast te stellen of hij geld van de verkoop heeft ontvangen.

Abu Dhabi

Op 27 mei 2019 liet Juan Carlos alle officiële activiteiten vallen en trok hij zich terug uit het openbare leven. Op 3 augustus 2020 verliet hij in het geheim Spanje in de nasleep van de groeiende reeks financiële schandalen die zijn imago aantasten. Zijn verblijfplaats bleef onbekend totdat bleek dat hij zich in de Verenigde Arabische Emiraten bevond, onder de bescherming van Mohammed bin Zayed (in de volksmond bekend als MBZ), de kroonprins van Abu Dhabi.

Van bejubeld naar verguisd

Juan Carlos zat 39 jaar op de troon en wordt alom bejubeld voor het helpen stoppen van de couppoging van 23 februari 1981 in Spanje en het na de dood van Franco starten van de transitie van dictatuur naar democratie. In 2014 deeld hij afstand van de troon vanwege de afnemende populariteit die gedeeltelijk werd aangewakkerd door een corruptieschandaal waarbij zijn schoonzoon was betrokken en door een luxe safari-vakantie waarin zijn relatie met Corinna Larsen naar voren kwam.

Dit vind je misschien ook leuk