"Benidorm is veilig" benadrukken autoriteiten na arrestatie jihadist

door admin
"Benidorm is veilig" benadrukken autoriteiten na arrestatie jihadist

De 28-jarige vermeende jihadist van Marokkaanse afkomst en Spaanse nationaliteit werd aangehouden in de wijk Santa Eugenia in Gerona door agenten van de inlichtendienst. Bij de arrestatie zijn geen wapens in beslag genomen.

De arrestatie van Fath Allah Benhachem Gharrass kon plaatsvinden dankzij een waarschuwing van de Amerikaanse FBI over zijn vergaande mate van radicalisering en bekeringsdrang op sociale netwerken, op internet en ook op het Deep Web*. Ook zou hij volgens de FBI op zoek zijn naar componenten om ‘Moeder van Satan’ te vervaardigen. Dat is een krachtig explosief dat de terreurcel van de aanslagen in Barcelona en Cambrils ook van plan was te vervaardigen. 

Het plan van de jihadist was zijn aanslag met machinegeweer op badgasten in Bendidorm te filmen en de video op de genoemde netwerken en die van de Islamitische Staat te verspreiden.

Arrestatie net voor aanslag in Algeciras

Zijn arrestatie vond precies twee uur plaats voor de aanslagen in Algeciras. Hierbij vermoordde een andere jonge Marokkaan een koster met een groot kapmes. Een priester raakte ernstig gewond en drie anderen moesten worden behandeld aan lichte verwondingen. Terwijl hij om zich heen stak riep de jihadist “Allahu Akbar”.

De in Girona aangehouden Marokkaan was al met een andere radicaal aan het onderhandelen om AK-47-geweren, 9 mm Glock-pistolen en riemen voor explosieven te verwerven. Ook zou hij al schietoefeningen hebben gedaan. Dat schrijft Las Provincias op basis van politiebronnen.

Imitatie-effect

Terreurexperts waarschuwen in de Spaanse media dat er een alarm is vanwege het zogenaamde “copycat-effect” (imitatie) na de dubbele aanslag in Algeciras. Vooral omdat het de eerste keer is dat een dergelijke aanslag is gepleegd met een mes in Spanje. De experts wijzen erop dat het een van de technieken was die Daesh het meest promootte voor die jihadisten die niet konden reizen om de “heilige oorlog” van het zelfbenoemde kalifaat te voeren.

Zorgelijk

Tot nu toe is Spanje niet het doelwit geweest van een aanval met deze kenmerken, ondanks dat het de gemakkelijkste manier is om een dergelijke aanval uit te voeren. En juist dit gemak vinden de autoriteiten bijzonder zorgelijk. Het kan een mogelijke inspiratie of stimulans zijn voor andere zogenoemde ‘eenzame wolven’, vooral vanwege de zeer sterke weerslag in de media en de maatschappelijke onrust die de aanvallen op de koster en de priester hadden.

“Benidorm is veilig”

Naar aanleiding van de arrestatie van de jihadist in Girona hebben de autoriteiten zich gehaast te benadrukken dat Benidorm veilig is en de veiligheidsdiensten extreem alert zijn. President Ximo Puig verklaarde: “We zijn op dit moment niet in een situatie om meer onrust te veroorzaken, integendeel. De veiligheidstroepen doen hun werk, ze doen het goed en ze hebben de volledige steun van de Generalitat en alle instellingen”.

Ook de voorzitter van de Confederatie van toeristische ondernemers in Valencia, Luis Marti sprak zich uit: “Dit incident zal de opvatting dat de regio Valencia Gemeenschap een veilige bestemming is niet veranderen, want dat het een veilige bestemming is, is de realiteit”.

Vanuit het Valenciaanse Bureau voor Toerisme komen woorden van dezelfde strekking: ‘als er één feit is dat de regio kenmerkt, het is dat het een zeer veilige bestemming is. Ook wijzen ze erop dat de jihadist tijdig is aangehouden. Dat wijst erop dat de veiligheidsdiensten voldoende alert zijn, zo is de redenatie. 

Dit vind je misschien ook leuk