Benitatxell verwijdert dode pijnbomen door droogte

door admin
pijnbomen

In Benitatxell, een dorp in de regio Marina Alta in Alicante, zijn de gevolgen van de aanhoudende droogte duidelijk zichtbaar. Pijnbomen, die normaal gesproken de bossen in deze streek domineren, zijn massaal uitgedroogd en sterven af. De gemeente heeft besloten om op te treden door de dode bomen te verwijderen en het gebied opnieuw te beplanten met inheemse soorten

Men plant bomen zoals steeneiken, olijfbomen en johannesbroodbomen. Deze soorten zijn beter bestand tegen zowel droogte als bosbranden, een steeds groter probleem in de regio door klimaatverandering.

Herstelproject dankzij overheidssteun

Dankzij een subsidie van 25.490 euro van het regionale ministerie van Milieu kan Benitatxell beginnen met het uitvoeren van duurzame bosbeheermaatregelen. Het project zal zich richten op het verwijderen van dode pijnbomen, het uitdunnen van dichtbegroeide gebieden en de herbeplanting van 100.000 vierkante meter aan gemeentelijk bosgebied. Dit herstelproject vindt plaats in de zones Poble Alcassar, La Joya en Calistros.

Droogte en de staat van pijnboombossen in Spanje

De pijnboombossen in Spanje, waar vooral Aleppo-dennen zijn aangetast, hebben de laatste jaren zwaar te lijden gehad onder de droogte. Onderzoekers wijzen erop dat deze bomen bijzonder gevoelig zijn voor watergebrek. Dat heeft geleid tot een aanzienlijke afname in groei en een verhoogde sterfte onder de bomen in verschillende delen van het land, vooral in het zuidoosten​. De combinatie van toenemende droogte en gebrek aan waterreserves zet extra druk op deze bossen, waardoor herstelprojecten zoals dat in Benitatxell cruciaal zijn om het ecosysteem in stand te houden.

Aleppo-dennen

De Aleppo-dennen (Pinus halepensis) behoren oorspronkelijk niet tot de inheemse flora van Spanje. Wel zijn deze bomen al duizenden jaren aanwezig in het Middellandse Zeegebied. Ze zijn mogelijk deels door natuurlijke verspreiding vanuit andere delen van het Middellandse Zeegebied naar Spanje gekomen. Ook speelden oude beschavingen zoals de Romeinen en Feniciërs waarschijnlijk een rol in de verspreiding van de boom. Die plantten de dennen vanwege hun economische waarde, bijvoorbeeld voor hars, hout en hun weerstand tegen extreme omgevingsfactoren zoals droogte en vuur. De soort is relatief goed aangepast aan het droge, hete klimaat van het Middellandse Zeegebied en gedijt in gebieden met arme bodems en weinig regenval. Doordat de huidige droogtes langer zijn en de hitte intenser heeft zelfs de Aleppo-den het nu moeilijk.

Lees ook: Dennenbossen in Zuid- en Oost-Spanje vallen ten prooi aan droogte en plagen

Dit vind je misschien ook leuk