Betaling met kaart verplichten is in Spanje illegaal

door admin
Betaling met kaart verplichten is in Spanje illegaal

Alle winkels en horecazaken moeten hun klanten de mogelijkheid bieden met contant geld af te rekenen. Een recente wijziging in de Algemene Wet ter Bescherming van Consumenten en Gebruikers, die op 28 mei 2022 in werking trad, waarborgt namelijk het recht op contante betaling in alle winkels. Deze wet verbiedt winkeliers om klanten de contante betalingsmogelijkheid te ontzeggen.

Eleconomista.es schrijft dat volgens artikel 82.4 van het Koninklijk Besluit-wet 24/2021 worden boetes en sancties opgelegd voor het niet accepteren van contante betalingen “binnen de door de fiscale wetgeving en de fraudebestrijding vastgestelde limieten”.

Tegengaan van financiële uitsluiting

Met deze wetgeving beogen de wetgevers de financiële uitsluiting tegen te gaan en het recht van consumenten op contante betaling te garanderen. Tegelijkertijd worden er sancties opgelegd aan winkeliers die weigeren contant geld te accepteren. Overtredingen worden in de meeste gevallen als licht beschouwd, maar kunnen ook als ernstig of zeer ernstig worden aangemerkt bij herhaling of bij ongerechtvaardigde weigering. Voor lichte overtredingen kunnen de boetes variëren van €150 tot €10.000. In sommige gevallen kan dit bedrag zelfs verdubbelen of verviervoudigen, afhankelijk van de onrechtmatig behaalde winst.

Winkelier kan klant niet dwingen contant te betalen

Wat betreft de verplichting om contant te betalen die sommige winkels hanteren, stelt de consumentenorganisatie Facua dat een winkelier een klant niet kan dwingen contant te betalen als er bij binnenkomst een kaartbetaling wordt aangeboden, tenzij vooraf duidelijk is gemaakt dat deze optie niet beschikbaar is. Als een winkel geen kaartbetalingen accepteert, moet deze een bankrekening of mobiel nummer verstrekken voor een overschrijving of betaling via Bizum.

Facua benadrukt dat consumenten illegale praktijken kunnen melden bij de Consumentenorganisaties van hun regio wegens mogelijke overtredingen. Ook kunnen zij melding maken bij de Belastingdienst als een winkelier enkel contante betalingen accepteert, mogelijk om een deel van hun inkomsten niet te hoeven opgeven.

Lees ook: Langzaam steeds minder contant geld in Spanje door Bizum

Dit vind je misschien ook leuk