Betoverende wandeling tussen kunst en natuur in Cuenca

door admin
Betoverende wandeling tussen kunst en natuur in Cuenca

Het pad staat bekend als ‘La Ruta de las Caras’ (route van de gezichten) en hoort bij de meest unieke wandelroutes in het land. De route strekt zich uit over twee kilometer langs de oevers van het Buendía-stuwmeer en is een bijzonder voorbeeld van hoe kunst en natuur samen kunnen vloeien. De fraaie sculpturen geven ook een extra dimensie aan de wandeling voor kinderen.  

Oorsprong route

De oorsprong van deze route gaat terug tot 1992. Het waren Eulogio Reguillo, een gevelrestaurateur, en Jorge Juan Maldonado, een keramist, die begonnen met het uithakken van beelden uit het zandsteen. De sculpturen zijn geïnspireerd door een reeks motieven, van Indiase goden en Boeddhafiguren tot kruisen van de Tempeliers en zelfs een portret van Beethoven.

Hoogtepunten langs de route

De wandeling die ongeveer een uur in beslag neemt, bevat 18 beelden, variërend in grootte van 70 cm tot wel vier meter. Enkele van de meest opmerkelijke beelden zijn Krishna en Maitreya. Het duurde liefst acht jaar voor deze voltooid werden vanwege de hardheid van de rots waar ze zijn uitgehouwen. Een ander bijzonder beeld is El Chaman, die zijn blik richt op de Calavera De Muerte, een ander beeld vanwaar je een goed overzicht hebt op de omgeving.

Toegankelijkheid

De toegang tot de Ruta de las Caras is gratis en het pad is de hele dag open en geschikt voor alle leeftijden. Er zijn voldoende parkeerplaatsen, maar in drukke periodes is het verstandig vroeg te komen. De reistijd vanuit Cuenca of Guadalajara naar de parkeerplaats is ongeveer 1 uur en 5 minuten. 

Buendía

Als je uitgewandeld bent kun je het dorpje Buendía bezoeken, een toeristisch juweeltje in de noordwestelijke uithoek van de provincie Cuenca. De stadsplattegrond is nog middeleeuws en er zijn resten van oude stadsmuren te bewonderen. Het gelijknamige stuwmeer is omringd door uitgestrekte dennenbossen. Vanaf de dam van dit stuwmeer stroomt de rivier Guadiela door een spectaculaire kloof, waardoor je kunt genieten van adembenemende uitzichten. De naam van het dorp zegt het al: je zult er een goede dag hebben!

Dit vind je misschien ook leuk