Bewoners Ibiza sluiten zelf toeristische hotspot af voor rust

door Else BeekmanElse Beekman
toeristische hotspot mirador Es Vedrà

Op Ibiza met een spectaculair uitzicht over de azuurblauwe Middellandse Zee en het mythische rotseiland Es Vedrà van de zonsondergang genieten, wie wil dat nou niet? Zo denken veel vakantiegangers op het eiland ook. De ‘mirador’ de Es Vedrà is zodoende al jaren een zeer gewilde plek. In drukke maanden trekken daar tientallen toeristen tegelijk naar toe met hun auto’s en bepakt en bezakt met picknicks, camera’s en wat al niet meer.  Tot bewoners er genoeg van kregen en de toegang eigenhandig afsloten.

De eigenaren van de omliggende percelen hadden zo’n genoeg van de drukte dat ze grote rotsblokken hebben geplaatst voor de informele parkeerplaatsen om zo de doorgang van voertuigen en voetgangers naar het populaire uitkijkpunt te verhinderen. ​

Mirador Es Vedrà, van natuurschoon naar chaos

Ibiza ontvangt jaarlijks miljoenen bezoekers, vorig jaar nog ruim 3 miljoen, maar op sommige plekken is dat aantal disproportioneel. Het uitkijkpunt bij Es Vedrà in Cap Blanc en Es Savinar was ooit een verborgen parel. Dankzij sociale media en toeristische campagnes werd het steeds meer een must-visit plek voor de massa. Het gevolg? Een onafgebroken stroom aan auto’s, vervuiling, illegale feesten, en zelfs huwelijksceremonies op privéterrein. Daar komt nog bij dat de grond onder natuurbescherming valt. De eigenaren hebben jarenlang tevergeefs geklaagd bij de autoriteiten. Uiteindelijk namen ze het heft in eigen hand: grote rotsblokken versperren nu de weg naar de informele parkeerplaatsen met als resultaat dat de toegang tot het populaire uitkijkpunt nu volledig is geblokkeerd.

Bewoners versperren de toegang met rotsblokken

Het besluit van de grondeigenaren kreeg de steun van het lokale bestuur. Burgemeester Vicent Roig erkent dat de situatie uit de hand was gelopen: “De buren zijn het zat dat hun terrein op zo’n manier wordt gebruikt,” verklaarde hij tegenover de Spaanse media. De afsluiting is niet alleen bedoeld om de rust terug te brengen, maar ook om verdere schade aan het landschap en de historische Torre des Savinar te voorkomen.

Toeristen kunnen dus niet langer met de auto of te voet naar het uitkijkpunt. Zelfs taxi’s krijgen geen toegang. Dit heeft echter geleid tot nieuwe problemen: nu parkeren bezoekers lukraak langs de wegen en dat zorgt weer voor verkeersopstoppingen en gevaarlijke situaties.

Een déjà vu op Tenerife

Dit verhaal doet denken aan wat er vorig jaar gebeurde in Bocacangrejo op Tenerife. Vanwege kleurrijke streetart werd dit kustdorpje een populaire toeristische trekpleister. De fleurige bloemen en harten op de witgekalkte gevels en straatstenen met azuurblauwe oceaan als decor vormde een perfecte achtergrond voor tienduizenden selfies. Maar wat begon als een ludiek initiatief van een lokale kunstenaar, groeide door sociale media uit tot een hype. Het gevolg: verkeerschaos, parkeerproblemen en overlast voor de bewoners. Uiteindelijk besloten de inwoners in september 2024 de kunstwerken over te schilderen om het dorp minder aantrekkelijk te maken en zo de rust terug te laten keren. Net als op Ibiza werd hier pijnlijk duidelijk hoe snel een idyllische plek ten onder kan gaan aan zijn eigen populariteit.

Wie is verantwoordelijk voor de toeristische promotie?

Niet alleen de overlast van bezoekers wordt bekritiseerd, maar ook de manier waarop Es Vedrà jarenlang werd gepromoot. Naast Instagramfoto’s en reisblogs werd de plek door toeristische instanties actief in de etalage gezet als een van de mooiste plekken van Ibiza. Dit terwijl bewoners en natuurbeheerders al jaren riepen dat het uit de hand liep. “Deze plek had nooit de iconische ‘selfie-locatie’ mogen worden die het nu is,” klaagt een lokale eigenaresse. “Jarenlang hebben we tevergeefs aangeklopt bij de autoriteiten, maar pas toen de situatie onhoudbaar werd, kwamen ze in actie.”

Het probleem is nog niet opgelost. De gemeente overweegt nu een gereguleerd, betaald parkeerterrein en een officieel uitkijkpunt nabij het strand, compleet met sanitaire voorzieningen. Zo wil men de bezoekersstroom beter beheersen zonder de plek volledig af te sluiten.

Toch blijft de vraag: hoe blijft Ibiza aantrekkelijk voor toeristen, zonder dat het ten koste gaat van de leefbaarheid en natuur? Voor dit dilemma ziet niet alleen Ibiza zich gesteld, maar ook naburige eilanden zoals Mallorca en andere populaire bestemmingen in Spanje. Bij mirador Es Vedrà heerst voorlopig even rust, maar of dat zo blijft? De tijd zal het leren.