Dankzij het ludieke idee van Rafael Marichal ging zijn dorp Bocacangrejo op Tenerife al snel viraal op sociale media. Het charmante dorpje, grenzend aan Santa Cruz de Tenerife, was opeens geen verborgen parel meer. Bezoekers stroomden massaal toe om foto’s en video’s te maken van Marichal’s attractie voor hun sociale media. Maar de aanvankelijke vreugde onder de inwoners over de toestroom sloeg al snel om in frustratie.
Waar kwamen al die mensen op af? Marichal versierde sinds 2021 de muren van zijn dorp met kleurrijke harten. Die zorgden voor een prachtig visueel schouwspel met hun vrolijke kleuren fel afstekend tegen de witte muren in de smalle straatjes met de knalblauwe lucht erboven. Het dorp werd al snel bekend als ‘het dorp van de harten’.
Dit bericht op Instagram bekijken
Toenemende overlast door toeristen
Maar waar het dorp ooit een oase van rust was, zorgden de vele toeristen die de met eigen ogen de harten wilden zien voor parkeerproblemen en verkeersopstoppingen. De smalle wegen konden de drukte niet aan en het massatoerisme nam de overhand. Veel bewoners, die gewend waren aan de rust van het dorp, werden de constante stroom van bezoekers beu.
De harten trokken bezoekers aan uit alle hoeken van de wereld, en velen kwamen naar het dorp met maar één doel: de perfecte foto maken. Voor de lokale bevolking leidde dit tot verstoring van hun dagelijks leven, wat uiteindelijk leidde tot een gevoel van ongenoegen.
Anonieme actie en het einde van de attractie
In september 2024 bereikte de situatie een dieptepunt. Anonieme vandalen bekladderden de muren met zwarte en rode verf, een duidelijk signaal dat de bewoners genoeg hadden van de toeristenstroom. Hoewel de actie werd bekritiseerd, zette het Rafa aan tot een rigoureuze beslissing: hij besloot zijn kunstwerk grotendeels te verwijderen. In twee nachten schilderde hij de harten over met grijze en witte verf, op enkele kleine delen na die hij voor zijn eigen huis liet staan.
De actie van Rafa bracht de rust terug in het dorp, maar liet ook een leegte achter. Waar ooit kleurrijke harten de muren sierden, resteren nu grijze vlakken en de stille contouren van wat ooit was.
Reflectie op toerisme en leefbaarheid
De situatie in Bocacangrejo staat symbool voor de impact van massatoerisme op kleine gemeenschappen. Toerisme is essentieel voor de Canarische Eilanden waar het 35% van het BBP en 40% van de werkgelegenheid vormt. Toch toont dit verhaal ook de grenzen van wat dorpen als Bocacangrejo kunnen verdragen.
Lees ook: ‘Tenerife Reset’, miljoenenprogramma om van Tenerife duurzaam vakantieoord te maken