Bierbrouwers Heineken en Mahou omarmen ecologische initiatieven vanwege droogte

door Judith Goeree
Bierbrouwers Heineken Mahou

De grote bierbrouwers In Spanje zetten in op duurzame initiatieven. Ze moeten wel, de afhankelijkheid van water dwingt hen om te investeren in waterbesparende alternatieven. Door de aanhoudende Spaanse droogte wordt het voor bierproducenten anders moeilijk om overeind te blijven.

Het is bekend dat de agrarische sector in Spanje al jarenlang lijdt onder het gebrek aan water. De invloed van de droogte op de productie is zorgelijk. Ook de biersector kampt met de gevolgen van het watertekort. Daarom zijn grote bierbrouwers met vestigingen in Spanje, zoals Heineken en Mahou, gestart met ecologische projecten om de droogte het hoofd te bieden. Sterker nog, Heineken en de Junta de Andalucía vernieuwden een paar weken geleden de overeenkomst om het water van Doñana te beschermen. Een overeenkomst waarin tussen 2016 tot 2026 al meer dan een half miljoen euro is geïnvesteerd.

Voor elke liter bier is gemiddeld 4 liter water nodig

Dat de bierbrouwers bezorgd zijn over het water is niet verwonderlijk. Bier bestaat voor 95 procent uit water. Om een liter bier te produceren is gemiddeld vier liter water nodig, hoewel dit afhankelijk is van de brouwerij. Gemiddeld genomen wordt één liter water gebruikt voor het bier, een halve liter verdampt en het overgrote deel wordt gebruikt in het maakproces. Het water uit het productieproces wordt afvalwater dat opnieuw kan worden gebruikt. Volgens berekeningen heeft de biersector in Spanje in 2022 meer dan 16 miljard liter water gebruikt voor de productie van ruim 4 miljard liter bier. Deze cijfers onderstrepen de noodzaak voor de sector om te zoeken naar alternatieven.

Droogte reële bedreiging voor bierbrouwers in Spanje

De klimaatveranderingen en de bijkomende droogte zijn een reële bedreiging voor de bierbrouwers. Zonder water is er geen bier. De brouwers zijn zich daar van bewust en zoeken naar nieuwe mogelijkheden om water te regenereren en de impact van de industrie te verkleinen. Naast maatregelen om verantwoord om te gaan met water, werken Spaanse bierbrouwerijen rechtstreeks samen met de stroomgebieden waar het water vandaan komt dat ze gebruiken of waar ze overtollig water lozen. Er zijn nieuwe ontwikkelingen om het water terug te geven aan de natuur en om het verbruik te compenseren via waterbalansprojecten.

Heineken loopt voorop bij verduurzaming

Een van de brouwers die een sterke betrokkenheid tonen bij het onderwerp duurzaamheid is Heineken. Sagrario Sáez, directeur duurzaamheid van het biermerk in Spanje, zegt dat Heineken zich bewust is van het feit dat water essentieel is voor het leven en dat veranderingen nodig zijn. Heineken werkt daarom sinds 2008 aan het verminderen van het waterverbruik (met 36% wereldwijd en 41% in Spanje). Bovendien wordt afvalwater behandeld, voordat het teruggaat naar de natuur.

Winst halen bij hergebruik afvalwater

De winst is te behalen bij het afvalwater. De liter water waar bier van gemaakt wordt en de halve liter die verdampt, kunnen niet worden verminderd. Heineken zet daarom in op 3 pijlers: compensatie, circulariteit van water en waterefficiëntie. In de praktijk komt het er op neer dat Heineken elke liter bier compenseert door water terug te geven aan lokale stroomgebieden. Daarnaast wil de bierbrouwer 100% van het afvalwater wereldwijd behandelen zodat het kan worden hergebruikt. Ook wordt er alles aan gedaan om water zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Voor dat laatste punt heeft Heineken zich 2025 tot doel gesteld. In dat jaar wil de brouwer het gemiddelde waterverbruik hebben gereduceerd tot 2,6 hl/hl bier.

Heineken en Mahou als voorbeeld voor andere bierbrouwers

Heineken blijft ook werken aan de behandeling van de 1,4 liter per liter bier die wordt gebruikt voor schoonmaak- en onderhoudsprocessen. Dit doet de brouwer om water van goede kwaliteit terug te kunnen geven aan de oorspronkelijke bron. Al met al staan de grote Spaanse bierbrouwers voor een enorme uitdaging. Ze moeten zich inzetten voor het milieu en proberen het watergebruik te reduceren tot een minimum. Hopelijk zijn bedrijven als Mahou en Heineken een goed voorbeeld en zullen andere bierbrouwers volgen.

Lees ook: Explosieve groei in ambachtelijk bier in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk