Bijna 11 miljoen bezoekers op de stadsstranden van Barcelona in 2022

door admin
Bijna 11 miljoen bezoekers op de stadsstranden van Barcelona in 2022

De stranden in grootstedelijk Barcelona – de stad en de ernaast gelegen kustgemeenten – hebben in 2022 bijna 11 miljoen bezoekers verwelkomd. Dat blijkt uit het bezettings- en tevredenheidsonderzoek van de stranden van het Instituut voor REgionale en Metropolitane Studies van Barcelona (IERMB). De stranden bij de stad behaalden een opmerkelijk hoge score, zo luidt een van de conclusies. 

In totaal bezochten 10.845.677 mensen een van de stranden van de Catalaanse hoofdstad. Dat is 23% meer dan in 2018, het jaar waarin het laatste onderzoek werd uitgevoerd. Bovendien hebben alle gemeenten aan de grootstedelijke kust hun bezettingsgraad verhoogd, behalve Sant Adrià del Besòs.

Castelldefels

De meest bezochte stranden liggen in Castelldefels, met 1.670.804 gebruikers van het strand, en juli was de maand met de hoogste toestroom. Het AMB (Area Metropolitana de Barcelona) onderstreept de toename van de bezetting op de stranden ondanks de achteruitgang van het zand. Deze heeft op sommige punten langs de kust tot een “aanzienlijke vermindering” van de ruimte geleid.

Achteruitgang van de stranden

Naar schatting en gemeld in het onderzoek zullen de grootstedelijke stranden binnen 30 jaar meer dan 20 meter korter worden als er geen structurele maatregelen genomen worden. Volgens de laatste studeis van deAMB gaat er namelijk jaarlijks 160.000 vierkante meter zand verloren in de delta del Llobregat. De stranden van de zuidelijke grootstedelijke kust dalen gemiddeld een meter per jaar. 

“Onmisbare ruimte”

Ramon Torra, manager van de AMB, heeft bij de presentatie van het onderzoek benadrukt dat de grootstedelijke stranden een eersteklas ecologische, economische en sociale troef zijn: “Ze bieden een essentiële ruimte voor vrije tijd, gezondheid en gezelligheid waar 11 miljoen mensen baat bij hebben”.

Hij ziet het als onredelijk dat de problemen en behoeften van deze ruimtes met zo’n groot sociaal nut niet dringend worden aangepakt. Daarom heeft hij het ministerie van Ecologische Transitie gevraagd om dringende maatregelen te nemen en met korte- en middellangetermijnoplossingen te komen om de achteruitgang van het zand om te keren. 

Viladecans, de best gewaardeerde gemeente

Het onderzoek geeft ook aan dat Viladecans de gemeente is die het meest door gebruikers wordt gewaardeerd. Vooral de toegang tot de stranden, het landschap en de omgeving de nabijheid en de rust vormen daarin belangrijke factoren.

30% van de ondervraagden bezoekt het strand om de twee of drie dagen en het gemiddelde verblijf op het strand is 3 uur en 12 minuten, vergelijkbaar met dat van 2018 (3 uur en 4 minuten).

Dit vind je misschien ook leuk