Bijna de helft van de watermeloenen in de EU komt uit Spanje

door admin
Bijna de helft van de watermeloenen in de EU komt uit Spanje

Deze daling is grotendeels te wijten aan de verminderde productie van muskmeloenen (-9,5% in 2022) en watermeloenen (-18,4% in 2022). Desondanks bleef Spanje de belangrijkste producent van zomerfruit in de EU.

Spanje heeft zijn positie als toonaangevende producent van zomerfruit in de EU in 2022 gehandhaafd. Het land produceerde bijna de helft (45,4%) van de watermeloenen in de EU, bijna een derde (32,0%) van de muskmeloenen, en meer dan een kwart (27,3%) van de aardbeien, en perziken en nectarines (26,9%).

Andere landen

Naast Spanje zijn ook andere EU-landen belangrijke producenten van specifieke zomerfruit. Italië produceerde iets meer dan een derde (36,1%) van de muskmeloenen en perziken en nectarines (35,6%) van de EU, en een kwart (25,6%) van de watermeloenen.

Andere belangrijke producenten waren Polen voor aardbeienproductie (16,7% van het EU-totaal), Griekenland voor perziken en nectarines (27,1%), en Frankrijk en Duitsland voor respectievelijk muskmelon en aardbeienproductie.

Positief nieuws voor perziken en nectarines

Hoewel de totale productie van zomerfruit in de EU is gedaald, was er een toename in de productie van perziken en nectarines (+5,6% in 2022), en bleef de productie van aardbeien relatief onveranderd.

Spanje heeft cruciale rol in zomerfruitproductie

De cijfers van 2022 benadrukken de cruciale rol van Spanje in de productie van zomerfruit binnen de EU, ondanks een algemene daling in de productie van sommige fruitsoorten. Als belangrijkste producent van watermeloenen, muskmeloenen, aardbeien, perziken en nectarines, blijft Spanje een dominante kracht in de Europese landbouwsector.

Bekijk ook: Voedselalert in Spanje: Pas op met watermeloenen uit Marokko

Dit vind je misschien ook leuk