Bijna geen nieuwbouwwoningen meer te koop in Madrid en Barcelona

door admin
Bijna geen nieuwbouwwoningen meer te koop in Madrid en Barcelona

De 'voorraad' van nieuwe woningen die klaar zijn voor verkoop is flink gekelderd het afgelopen jaar in de grote Spaanse steden, met 38,5% in Madrid en 17,8% in Barcelona.

Volgens de krant Expansión is de vastgoedsector na het coronavirus een markt geworden met verschillende snelheden. Allereerst met een groei van de verkoop, ten tweede de groei van de prijzen die wijdverbreid is in een groot deel van Spanje. Hoewel die prijze behoorlijk kunnen verschillen afhankelijk van het type, de kwaliteit en de locatie van het onroerend goed. 

Nieuwbouw in middelgrote steden in opkomst

Dus hoewel de prijzsen van de huizen van de laagste kwaliteit in de provinciesteden met de slechtste verbindingen met de grote steden nauwelijks zijn hersteld, herstellen de prijzen van huizen van de beste kwaliteit en nieuwe flats in middelgrote steden zich sterk. Dit is vooral omdat mensen de voordelen van het telewerken hebben ontdekt.

Ineenstorting voorraad nieuwbouwwoningen

Dit wordt duidelijker als gekeken wordt naar de snelle uitputting van de voorraad huizen die te koop staan in de grote hoofdsteden. Met name het aantal te verkopen nieuwe woningen in Madrid is het afgelopen jaar met 38,5% gedaald, terwijl het in Barcelona met 17,8% is gedaald.

Drie factoren

Deze ineenstorting van de nieuwe woningvoorraad is volgens Expansión te wijten aan verschillende factoren, zowel met betrekking tot vraag als aanbod. Aan de ene kant kon de vraag teren op een sterk reservoir aan besparingen na de lockdowns. Daarna maakten kopers gebruik van de prijskortingen die het gevolg waren van de verminderde activiteit in diezelfde periode en namen de erfenissen toe in verband met het hoge aantal doden tijdens de coronacrisis.

Voorkeur voor ruime nieuwbouwwoningen

De vraag die er was concentreerde zich voornamelijk op nieuwbouw omdat als gevolg van de opkomst van het telewerken, kopers meer prioriteit geven aan de grootte van huizen. Ze willen lichte, ruime woningen en het liefst met buitenruimte. Anderzijds is het aanbod van dit type vastgoed zeer schaars, want beperkt door minder nieuwgebouwde woningen in de afgelopen jaren. Samen blijkt daardoor dat de voorraad nieuwbouwwoningen het afgelopen jaar is gedaald. Dat kan leiden tot een forse prijsstijging van dit type vastgoed.

Woningen voor gemiddeld 580.000 euro in Madrid

Op dit moment staan 1.542 nieuwe huizen te koop in Madrid. Vorig jaar waren dat er nog 2.507. De bebouwde oppervlakte van deze aangeboden woningen is gemiddeld 121 vierkante meter. De gemiddelde prijs is hier 4.790 euro per vierkante meter. Het gaat met andere woorden om woningen met een gemiddelde prijs van rond de 580.000 euro. Hiervan komen 658 woningen overeen met panden die vóór 2021 bestonden, terwijl de overige 884 nieuwe woningen zijn die het afgelopen jaar zijn gebouwd.

Vraag naar nieuwbouw is groter dan het aanbod

Hoewel het onderzoek van Expansión 224 nieuwbouwprojecten heeft gedetecteerd met in totaal 9.337 woningen, waarschuwt het ook voor het snelle uitputting van de voorraad voor het tweede achtereenvolgende jaar, omdat de vraag groter is dan het aanbod van nieuwbouw.

Over 5,5 maand door voorraad heen

“Als het verkooptempo van de voorraad op het huidige niveau doorgaat, zou het aanbod van nieuwe woningen in de hoofdstad Madrid in 5,2 maanden kunnen zijn uitgeput”, staat in de tekst. En iets soortgelijks gebeurt in het grootstedelijk gebied, waar onverkochte woningen het afgelopen jaar met 30,8% zijn gedaald, van 4.465 beschikbare eenheden naar 3.088 woningen.

Barcelona

In Barcelona doet zich een ander fenomeen voor. In de stad zelf daalt de voorraad nieuwbouwwoningen sterk, maar in het grootstedelijk gebied biedt deze weerstand. Zo is het aantal nieuwe huizen te koop in de hoofdstad van Barcelona het afgelopen jaar met 17,8% verminderd, van 1.409 eenheden naar 1.158 huizen vandaag. Het gaat hier om veel kleinere en duurdere woningen dan in Madrid (misschien door minder beschikbare ruimte en grotere stedelijke beperkingen). Ze zijn gemiddeld 103 vierkante meter en worden verkocht voor 5.852 euro per vierkante meter. Dat is 603.000 euro per woning.

De situatie is echter heel anders in het grootstedelijk gebied Barcelona, grotendeels als gevolg van de annulering van tal van projecten in Barcelona en de activering in andere steden in het grootstedelijk gebied. In dit gebied is de voorraad nauwelijks met 0,6% verminderd en de 12.523 lopende promoties voorspellen een langzamere opname van de voorraden.

Dit vind je misschien ook leuk