Boodschappen in Spanje weer duurder: dit zijn de opvallendste prijsstijgingen

door Else BeekmanElse Beekman
boodschappen duurder

Boodschappen zijn weer duurder geworden voor huishoudens in Spanje als gevolg van de gestegen supermarktprijzen. Die blijven stijgen, zij het in een gematigder tempo. In februari 2025 steeg de gemiddelde voedselprijs met 2,2% ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Spaanse nationale instituut voor statistiek (INE). Maar achter dat gemiddelde schuilen flinke schommelingen per product. Waar fruit aanzienlijk duurder werd, daalden de prijzen van oliën en vetten juist fors.

Wie in februari fruit kocht in Spanje, merkte waarschijnlijk dat de prijs flink hoger lag dan een maand eerder. Met een stijging van 4,2% binnen één maand was dit de categorie met de sterkste prijsstijging. Ook koffie, thee en cacao werden merkbaar duurder (+3,1%), net als suiker, honing, chocolade en andere zoetwaren (+1,8%). Rundvlees liet eveneens een toename zien van 1,8%.

Tegenover deze stijgingen stond een forse prijsdaling voor oliën en vetten, die in februari 7% goedkoper werden. Dit is een trend die zich al langer aftekent: op jaarbasis zijn deze producten zelfs 25,2% in prijs gedaald. Ook suiker werd in vergelijking met vorig jaar een stuk goedkoper (-15,2%).

Inflatie blijft onder gemiddelde, maar nog steeds voelbaar

Hoewel de voedselprijzen in februari met 2,2% stegen, ligt dit percentage nog steeds onder de algemene inflatie van 3,0%. Dit betekent dat andere kosten, zoals energie, een grotere rol spelen in de stijgende kosten van levensonderhoud. Toch zijn de prijsstijgingen in de supermarkt voor veel consumenten direct voelbaar, zeker in combinatie met hogere kosten voor huisvesting en brandstof.

Jaar-op-jaar: koffie, vlees en thee spannen de kroon

Over een langere periode bekeken zijn er enkele opvallende uitschieters. De grootste prijsstijging binnen de voedingsmiddelen vond plaats bij koffie, cacao en thee, die in een jaar tijd met maar liefst 12,7% duurder werden. Ook lamsvlees (+12,3%) en rundvlees (+10,6%) werden aanzienlijk duurder.

Elektriciteitsprijzen stuwen inflatie verder op

Niet alleen de voedselprijzen stijgen, ook de algemene inflatie in Spanje blijft oplopen. In februari bereikte de inflatie een niveau van 3,0%, wat hoger is dan de 2,8% van een jaar eerder. Dit betekent dat de inflatie nu al vijf maanden op rij stijgt. De grootste boosdoener is de elektriciteitsprijs, die opnieuw fors duurder werd en zo een grote invloed heeft op het totale inflatiecijfer.

Verschillen per regio

Veel regio’s langs de Middellandse Zeekust kampen met een hogere inflatie dan het nationale gemiddelde. De Balearen noteren met 3,6% de sterkste prijsstijging, gevolgd door Ceuta en Baskenland (3,3%). Ook in Asturië en de Valenciaanse Gemeenschap (3,2%), evenals in Catalonië, Madrid en Melilla (3,1%), ligt de inflatie boven het landelijk gemiddelde.

Aan de andere kant heeft de Canarische Eilanden de laagste inflatie met 2,2%, ondanks een lichte stijging ten opzichte van de vorige maand. Ook in Murcia (2,3%) en regio’s als Castilla-La Mancha, Extremadura, Galicië en La Rioja (2,7%) blijven de prijsstijgingen beperkt. In Aragón ligt de inflatie net onder het gemiddelde met 2,9%, terwijl Andalusië en Navarra precies op het nationale cijfer van 3% uitkomen.

Vijf maanden van stijgingen: blijft inflatie boven de 3%?

Economen vrezen dat de inflatie zich zal stabiliseren op een niveau boven de 3%, wat de koopkracht van huishoudens verder onder druk zet. Naast energieprijzen stijgen ook andere kosten, zoals huisvesting en horeca, sneller dan het gemiddelde. Hoewel sommige productcategorieën minder hard stijgen of zelfs dalen, blijft het totaalbeeld er voor veel Spanjaarden zorgwekkend uitzien. De komende maanden zullen cruciaal zijn om te bepalen of de inflatie zich doorzet of weer afzwakt