Brand dichtbij woningen in Orihuela Costa onder controle

door admin
brand orihuela

Even was er paniek in de woonwijken bij de golfbanen tussen Las Ramblas en het Tajo-Segura kanaal in Orihuela Costa. Een brand die donderdagmiddag rond 18 uur uitbrak in de omgeving van het Beschermde Landschap Sierra Escalona en Dehesa de Campoamor in Orihuela Costa kwamen erg dichtbij het bewoonde gebied.

Daarop werd niveau 1 van het PEIF (Speciaal Plan Tegen het Risico van Bosbranden) afgekondigd. Die wordt vastgesteld wanneer een of meer bosbranden bosgebied ernstig kan aantasten of de bevolking en niet-bosgebied kan treffen. De inzet van buitengewone middelen kan dan noodzakelijk zijn voor het uitdoven ervan.

 

Vier brandweerteams, twee helikopters en een blusvliegtuig werkten hard om het vuur zo snel mogelijk te doven. Na een uur of drie werd duidelijk dat de situatie gunstig evolueerde en dat er geen verdere evacuaties nodig waren. Om te voorkomen dat het vuur opnieuw aanwakkerde, heeft de lokale politie de hele nacht drones ingezet om de perimeter van het vuur te blijven controleren.

Tien hectare dennenbos verbrand

De burgemeester van Orihuela, Pepe Vegara, bevestigde laat in de avond dat de brand tot nu toe 10 hectare dennenbos heeft aangetast. De hele nacht is een eenheid van 55 mensen ter plaatse gebleven, waarvan 40 bosbrandbestrijders en de rest behorende tot verschillende nood- en veiligheidsdiensten. Over de oorzaak is nog niets bekend.

De brand werd ontdekt door Antonio Cerdán, coördinator voetgangersgebied aan de kust. Hij was een van de eersten die het alarmnummer belde. Zoals elke dag fietste hij langs het kanaal toen hij om 17:50 uur de brand opmerkte. Het gebied wordt veelvuldig bezocht door mensen die gaan wandelen of sporten. Op dat moment waaide er een flinke Levante-wind (oostenwind) en trokken de vlammen richting het gebied met bomen.

Dit vind je misschien ook leuk