Brand in Oost-Spanje nog niet onder controle

door admin
Brand in Oost-Spanje nog niet onder controle

De weersomstandigheden die van invloed zijn op de brand die afgelopen donderdag uitbrak in Villanueva de Viver, in het binnenland van Castellón en die ook de provincie Teruel treft, zijn op dinsdag “minder ongunstig” dan de afgelopen dagen. De wind is meer gaan liggen in tegenstelling tot maandag. Toen werden windstoten van 70 kilometer per uur bereikt. De afgelopen nacht hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan en bij zonsopgang konden zich opnieuw in totaal 23 luchtmiddelen bij het werk van de grondeenheden aansluiten.

Volgens het Staats Meteorologisch Agentschap Aemet staat er vanaf het middaguur een lichte wind met een bries uit het zuiden en zuidoosten. De windomstandigheden waren ernstiger in de afgelopen dagen toen er twee brandhaarden ontstonden door sterke windvlagen gecombineerd met een lage luchtvochtigheid.

De nacht is volgens de Aemet meteorologisch “kalm” geweest, met een wind die vanuit het noordwesten los waaide met enkele matige rukwinden. Bovendien is de temperatuur gedaald tot 2,9 graden in het meetstation bij het Arenós-stuwmeer. Dat is de laagste waarde in meer dan drie weken. Het vuur heeft een omtrek van ongeveer 50 kilometer in de provincies Castellon en Teruel en rond 4.300 hectare verwoest. De rook trekt al richting Valencia-stad, zoals te zien is op satellietbeelden die NASA heeft gedeeld.

Evacuaties

De gemeenten Higueras, Pavías en Torralba del Pinar aan de oostkant van de brand werden gistermiddag ontruimd. Daarmee voegden deze zich bij de al ontruimde plaatsen Fuente la Reina, Puebla de Arenoso, Villanueva de Viver, Montanejos, Montán en Arañuel. Ook bewoners van de wijken Los Calpes, Los Cantos, La Monzona, La Alquería de Montanejos en La Artejuela zijn geëvacueerd.

Daarnaast heeft het Operationeel Coördinatiecentrum (CECOP) maandag besloten tot preventieve ontruiming van twee boerderijen in de plaatsen San Agustín in Teruel, vanwege de sterke rookontwikkeling.

Hulp van drones

De brandweerteams in met name het zuidoostelijke deel van Montán, op de CV-195, en in moeilijk toegankelijke gebieden in Fuente la Reina, krijgen hulp van drones om de omtrek af te dichten en hete punten te detecteren. Zo ondersteunen de drones het werk en de veiligheid van de ingezette strijdkrachten.

Op dit moment zijn er twee “kritieke” punten, het zuidoosten van de stad Montán, aan de snelweg CV-195 en in het gebied Fuente la Reina, waar twee gebieden zijn die moeilijk toegankelijk zijn en waar wordt geprobeerd om de brand te consolideren.

Bekijk ook: Vroege bosbranden in Spanje als gevolg van klimaatverandering

Dit vind je misschien ook leuk