Het Spaanse parlement heeft de regering verzocht het zeegebied ten noorden van Menorca te beschermen. Dit gebied is het enige bekende broedgebied van de potvis in het westelijke deel van de Middellandse Zee. De bescherming is bedoeld om de dieren te behoeden voor gevaren zoals aanvaringen met schepen.
Het verzoek is opgenomen in een niet-wetgevend voorstel dat is goedgekeurd door de Gemengde Commissie voor het Eilandgebied van het Congres en de Senaat. Dit voorstel, ingediend door de socialistische PSOE, kreeg steun van alle fracties behalve van Vox.
Ontdekking van het broedgebied
Het broedgebied werd geïdentificeerd door Tursiops, een mariene onderzoeksorganisatie die walvisachtigen en hun bedreigingen in de Balearen onderzoekt. In maart dienden Tursiops en 14 andere organisaties een voorstel in bij het Ministerie voor Ecologische Transitie om tegen 2030 30% van de Spaanse Middellandse Zee te beschermen.
Beschermingsstatus
De potvis in de Middellandse Zee staat op de lijst van bedreigde diersoorten van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Beschermingsmaatregelen kunnen cruciaal zijn voor het behoud van deze populatie en het ecosysteem waarin ze leven.
Bedreigingen voor de potvis
Volgens Tursiops vormen aanvaringen met schepen de grootste bedreiging voor de potvis in de Middellandse Zee. Deze walvissoort brengt lange perioden aan de oppervlakte door om te rusten en te socialiseren, waardoor vooral kalveren kwetsbaar zijn.
Belang van het gebied
Volgens Tursiops toont de aanwezigheid van vrouwtjes met sub-adulten (die zich in een overgangsfase tussen jeugd en volwassenheid bevinden) en de potviskalveren aan dat het gebied als kraamkamer wordt gebruikt. Het beschermen van deze regio bij Menorca zou niet alleen de potvispopulatie helpen, maar ook bijdragen aan bredere natuurbehoudsdoelstellingen.
Politieke discussie
Tijdens het debat in de Gemengde Commissie benadrukte socialistisch parlementslid Pepe Mercadal dat de potvis een langzame voortplantingssnelheid heeft, omdat een vrouwtje slechts eens in de vijf jaar een kalf krijgt en hier tien jaar voor zorgt. Dit initiatief zou bijdragen aan de bredere doelstelling om tegen 2030 30% van het Spaanse zeeoppervlak te beschermen.
Tegenargument Vox
Niet iedereen ging akkoord met het voorstel. Vox-afgevaardigde Jorge Campos Asensi wees erop dat er commercieel scheepvaartverkeer in het gebied is. Hij stelde dat beperkende maatregelen nadelige gevolgen kunnen hebben voor de burgers van de Balearen, aangezien transportkosten zouden stijgen.
Lees ook: Menorca wordt derde marine basis voor NAVO in Spanje