Menorca wordt derde marinebasis voor NAVO in Spanje

door Judith Goeree
NAVO, Menorca

De Marinebasis van Mahón op het eiland Menorca is een van de drie Spaanse bases geworden voor logistieke ondersteuning van NAVO-schepen die opereren in de Middellandse Zee. Mahón is naast Rota (Cádiz) en Cartagena (Murcia) de derde marine NAVO-basis van Spanje.

De Spaanse regering heeft Mahón in april 2023 aangeboden aan de Atlantische Alliantie als “haven met permanente diplomatieke toestemming”. Geallieerde schepen die deelnemen aan Operatie Sea Guardian kunnen er ten alle tijde aanmeren en voor anker gaan. Het doel van de operatie, geleid door het Allied Maritime Command (Marcom), is afschrikking en bescherming tegen terroristische aanvallen. Bovendien houdt de operatie zich bezig met kennis van het maritieme milieu en het waarborgen van de regionale veiligheid.

Menorca biedt NAVO veel opties

Het Naval Sector Headquarters van de Balearen bevindt zich in de Marinebasis van Porto Pi, in Palma de Mallorca. Echter, de haven van Mahón biedt volgens bronnen betere omstandigheden als logistiek ondersteuningspunt voor de NAVO. De basis bevindt zich niet alleen in een grote natuurlijke haven, maar Mahón beschikt ook over grote brandstofdepots en watertanks. Daarnaast heeft de nieuwe basis ongebruikte ondergrondse tunnels, wat het bevoorraden van NAVO-schepen aan de kades vergemakkelijkt.

Gunstige geografische ligging

Een ander voordeel dat de haven van Mahón heeft is de geografische ligging. Hoewel de haven qua militaire uitrusting bescheiden is, ligt het gunstig ten opzichte van de havens van Marseille (Frankrijk), Algiers (Algerije) en het Italiaanse eiland Sardinië. Bovendien is het centraal gelegen in de westelijke Middellandse Zee.

Operatie Sea Guardian moet de vrijheid van navigatie in de Middellandse Zee waarborgen. Het beoogt ook het voorkomen van het leggen van mijnen, smokkel van apparatuur die gebruikt kan worden voor de productie van massavernietigingswapens, of piraterijacties.

Belangrijke bijdrage Spanje aan NAVO

Het is de bedoeling dat de Spaanse strijdkrachten in 2024 een onderzeeër, een maritiem surveillancetoestel, een fregat en een bevoorradingsschip bijdragen. Ook zal Spanje een  patrouillevaartuig met een team voor speciale operaties leveren. Het team zal permanent in paraatheid zijn om in te grijpen in geval van crisis.

Mahón is ook een aanloophaven geworden voor de permanente NAVO-vloten die deel uitmaken van de Response Force van de Atlantische Alliantie (NRF) in geval van crisis. Door de oorlogen in Oekraïne en Gaza neemt het aantal gezamenlijke marine oefeningen toe. Hoewel de belangrijkste rol is weggelegd voor de haven van Rota, onderstreept de toevoeging van Mahón aan de lijst van bases die NAVO-vloten ondersteunen volgens experts het gewicht van Spanje in de gezamenlijke marine strategie van de NAVO.

Lees ook: Hypermoderne en volledig Spaanse onderzeeër in gebruik genomen

 

Dit vind je misschien ook leuk