Brussel verhoogt groeiverwachtingen van Spanje

door admin
Brussel verhoogt groeiverwachtingen van Spanje

De aanpassing komt dankzij de “solide prestaties in de eerste helft van het jaar,” volgens een rapport van de Commissie. Ondanks de positieve aanpassing, waarschuwt Brussel dat de groei van het Spaanse bbp naar verwachting zal matigen tot 1,9% in 2024. Dit is 0,1 procentpunt lager dan eerder voorspeld.

Factoren van invloed

De Commissie ziet een aantal redenen voor deze vertraging. De toeristische sector verliest aan kracht, en er is minder economische activiteit bij de belangrijkste handelspartners van Spanje. Ook verwacht men dat de verstrakking van de financiële voorwaarden invloed zal hebben op de totale vraag.

Inflatie

De jaarlijkse inflatie in Spanje zal naar verwachting dalen tot 3,6% in 2023, mede door een constante afname van de energieprijzen. Voor het komende jaar wordt een verdere vertraging tot 2,9% verwacht.

Europees perspectief

In de context van de Europese Unie heeft de Commissie de algemene groeivoorspellingen voor de Unie verlaagd tot 0,8% voor dit jaar en tot 1,4% voor 2024. Er wordt een aanhoudende daling van de inflatie verwacht in zowel de EU als de eurozone.

Risico’s

De Commissie wijst op meerdere risicofactoren, zoals de aanhoudende oorlog in Oekraïne, de verhoogde algemene geopolitieke spanninngen en het toenemende risico van klimaatverandering, zoals blijkt uit extreme weersomstandigheden en de ongekende bosbranden en overstromingen in de zomer. Deze factoren brengen onzekerheid met zich mee en kunnen de economische groei verder beïnvloeden.

Dit vind je misschien ook leuk